Go to Top

Pavšalni prispevki za popoldanski sp – tudi polovični ob prvem odprtju?

Pavšalni prispevki za popoldanski sp

Pavšalni prispevki za popoldanski sp se plačujejo v primeru registracije dopolnilne dejavnosti oz. popoldanskega s.p. Sprašujete nas, ali so pavšalni prispevki za popoldanski sp tudi subvencionirani, če prvič registrirate popoldanski sp? Če želite tudi vi registrirati popoldanski s.p., odpreti “redni” s.p. ali pa ustanoviti d.o.o., lahko to storite na DATA točki! Za rezervacijo termina lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa uporabite naš spletni obrazec!

Ustanovitev podjetja

Pavšalni prispevki za popoldanski sp niso polovični

So pavšalni prispevki za popoldanski sp polovični, če gre za prvo registracijo popoldanskega s.p.? Niso. Pavšalni prispevki za popoldanski sp se po 1. odstavku 20. člena ZPIZ-2 uvrščajo kot vplačani prispevki za posebne primere zavarovanja in niso subvencionirani (polovični), v kolikor fizična oseba registrira dopolnilno dejavnost oziroma popoldanski sp.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Pavšalni prispevki za popoldanski sp – za kakšne prispevke gre?

Pavšalni prispevki za popoldanski sp so prispevki za:

  • invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti. To je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) in znaša 41,04 evra.
  • poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Gre za pavšalni prispevek, ki ga popoldanski sp plačuje zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZ) in znaša 10 evrov.
  • leta 2014 je bil za za popoldanski sp uveden dodaten prispevek za zdravstveno blagajno. Osnova za plačilo tega prispevka je 25 % povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober leta 2021 in znaša letos 30,00 evrov.

Skupni pavšalni prispevki za popoldanski sp za leto 2022 torej znašajo 81,04 evra. Ravno tako kot pri rednem sp, se jih plačuje do 20. v mesecu za pretekli mesec. Pozor! Če popoldanski sp posluje v mesecu ustanovitve manj kot 15 dni, se mu obračunajo polovični prispevki za ZPIZ, prispevke za ZZ pa plača v celoti.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Pavšalni prispevki za popoldanski sp –kdo lahko odpre popoldanski sp?

Pavšalni prispevki za popoldanski sp se plačujejo v primeru registracije dopolnilne dejavnosti oz. tudi t.i. “popoldanca”. Dopolnilno dejavnost (popoldanski sp) lahko registrira oseba, ki je za polni delovni čas (40 ur) zaposlena v drugem podjetju. Če želi izstaviti račun za opravljeno storitev ali prodani izdelek, se mora registrirati. Lahko ustanovi popoldanski sp na DATA točki. Če pa je oseba brezposelna in želi ustanoviti sp, potem se mora v tem svojem podjetju prijaviti v zavarovanje in prispevke za socialno zavarovanje plačuje iz naslova samozaposlitve. Brezposelna oseba popoldanskega sp ne more odpreti.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Pavšalni prispevki za popoldanski sp in prekinitev pogodbe o zaposlitvi

Veliko primerov imamo na naši DATA točki, ko posamezniki, ki so zaposleni, začnejo svojo podjetniško pot kot popoldanski sp. Ko ugotovijo, da je njihova podjetniška zgodba uspešna in jim rastejo prihodki na popoldanskem sp, se pogosto odločijo za prekinitev pogodbe o zaposlitvi v podjetju in se samozaposlijo v svojem sp. Pri tem prehodu iz popoldanskega v redni sp pa morajo biti pozorni na dejstvo, da prehod opravijo le z ureditvijo M obrazcev za zavod za zdravstveno zavarovanje. Če pravilno opravijo postopek prehoda iz popoldanskega v redni sp, potem lahko v tem prvem letu poslovanja, ko so se samozaposlili v svojem sp, lahko uveljavijo subvencijo zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za polovične prispevke. Tako prvo leto poslovanja plačujejo 50 odstotkov nižje pokojninske in invalidske prispevke znotraj socialnih prispevkov. Drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Več o tem smo pisali v našem članku Prva registracija s.p. – plačali boste manj prispevkov!

Svetovalci podjetja DATA na individualnih svetovanjih podjetnikom natančno razložimo tudi prehod iz popoldanskega v redni sp, pojasnimo postopek in uskladimo datume prehoda. Računovodje računovodskega servisa DATA pa poskrbijo za pravilne izračune zneskov mesečnih prispevkov za podjetnike. Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na 01/600-1530 in data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja