Go to Top

Minimalne plače v državah EU – kakšna pravila morajo upoštevati?

Minimalne plače v državah EU bodo morale biti določene po direktivi o minimalni plači, ki je bila potrjena lani. Kaj se mora upoštevati, ko se določajo minimalne plače v državah EU? Ali to pomeni tudi spremembe v Sloveniji?

Veste, kakšen regres vas čaka v 2023?

Kaj je namen direktive o minimalni plači?

Lani septembra je bila v evropskem parlamentu sprejeta direktiva o minimalni plači. S to direktivo želijo izboljšati delovne in življenjske pogoje za vse delavce ter spodbuditi gospodarski in socialni napredek. Direktiva bo veljala za vse delavke oz. delavce v EU, ki imajo pogodbo o zaposlitvi oz. so v zaposlitvenem razmerju. Kaj to pomeni za minimalne plače v državah EU?

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Kaj morajo upoštevati države članice?

Določitev minimalne plače v državah EU bo sicer še vedno v pristojnosti držav članic. A pozor. Države morajo zagotoviti, da minimalna plača delavcem omogoča dostojno življenje. Pri tem pa morajo upoštevati življenjske stroške in plače na širši ravni. Države članice bodo lahko za oceno ustreznosti veljavne zakonsko določene minimalne plače uporabile košarico blaga in storitev po realnih cenah. Lahko pa se bodo ravnale po referenčni vrednosti 60 % mediane bruto plače in 50 % povprečne bruto plače. Države članice EU imajo čas do sredine novembra 2024, da direktivo prenesejo v domače zakonodaje, če jih še nimajo urejenih.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

računovodsko svetovanje

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Za Slovenijo ne bo sprememb

Direktiva za minimalne plače v državah EU Sloveniji ne bo prinesla nobenih bistvenih sprememb. V Sloveniji namreč že velja Zakon o minimalni plači (ZMinP), s katerim se višina minimalne plače usklajuje enkrat letno – januarja. Minimalna plača v 2023 v Sloveniji znaša 1203,36 evra bruto. Znesek oz. višina minimalne plače v Sloveniji se določi ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin, gibanja plač, gospodarskih razmer oz. gospodarske rasti in gibanja zaposlenosti.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Minimalne plače v državah EU od slabih 400 pa do (skoraj) 2400 evrov bruto!

Minimalne plače v državah EU niso določene v vseh članicah. Od 27 držav jo ima določeno 22. Minimalne plače nimajo določene na Danskem, Švedskem, Finskem ter v Italiji in Avstriji. Z letom 2023 pa so jo določili na Cipru. Se pa minimalne plače v državah EU kar precej razlikujejo. Najnižjo minimalno plačo imajo v Bolgariji. Ta znaša 398,81 evra bruto. Na drugi strani pa je najvišja minimalna plača določena v Luksemburgu. Tam znaša 2387,40 evra bruto. Slovenija je med 22 članicami z določeno minimalno plačo trenutno na 7. mestu.

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja