Go to Top

Regres 2023 – približuje se skrajni rok izplačila

Regres 2023 pripada delavcem, ki imajo pravico do letnega dopusta. Delodajalci so ga sicer načeloma že morali izplačati do 1. julija 2023. A možno je tudi kasnejše izplačilo za regres za 2023. Kdaj?

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Mimogrede, ali razmišljate o ustanovitvi podjetja? S.p., popoldanski s.p. ali d.o.o. lahko hitro in na enostaven način uredite na Dati. Skozi celoten proces vas vodijo naši Data referenti. Če pa imate v zvezi z možnostjo odprtja podjetja še kakšna vprašanja, pa vam lahko svetujejo naši podjetniški svetovalci. Vaše želje nam sporočite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno!

Regres za 2023 je lahko izjemoma izplačan do 1. novembra

Delodajalec je lahko preložil izplačilo regresa, če:

  • je tako določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti,
  • ali če se je znašel v resnih likvidnostnih težavah.

A kot rečeno, skrajni rok za izplačilo regresa v izjemnih primerih se izteče 1. novembra 2023.

Postanite samostojni podjetnik!

Minimalni regres je letos višji kot lani

Minimalni regres mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače v Republiki Sloveniji. Minimalna plača v letu 2023 znaša 1203,36 evra. To tudi pomeni, da bo tudi regres 2023 znašal najmanj 1203,36 evra. A ob tem je treba poudariti, da morajo delodajalci upoštevati kolektivno pogodbo, ki jih zavezuje. Tam je namreč lahko določeno, da mora delodajalec izplačati višji regres, kot je določen v ZDR-1.

Vse o popoldanskem s.p.

Pravno svetovanje

Prispevki za s.p. v letu 2023

Kaj pa, če regres za 2023 ni izplačan do tega datuma?

Kaj lahko delavec stori, če delodajalec regresa ne bo izplačal do skrajnega roka? Delavec ima v tem primeru pravico izterjati izplačilo regresa. Naši pravni svetovalci svetujejo, da je v prvem koraku priporočljivo delodajalca pozvati k izplačilu ter preveriti, zakaj do izplačila regresa za 2023 ni prišlo. Hkrati pa vprašati, kdaj ga lahko delavec pričakuje.

Če delodajalec regresa ne želi (ali ne more) izplačati, lahko delavec izplačilo za regres za 2023 doseže po sodni poti. To pomeni, da vloži tožbo na pristojno delovno sodišče. Na podlagi izvršilnega naslova sodbe delovnega sodišča lahko delavec vloži izvršbo.

Kilometrina 2023

Če imate glede regresa ali drugih delovnopravnih zadev vprašanja, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin strokovnega svetovanja lahko pokličete na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja