Go to Top

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kaj registrirati?

Podružnica ali poslovna enota podjetja? Kakšne so pravno-organizacijske razlike med tema dvema pojmoma? Kaj registrirati, če odprete novo – dislocirano enoto svojega d.o.o. ali s.p. na novi lokaciji? Bi vam znal svetovati vaš računovodja?

Če imate vprašanja pred registracijo podjetja, se obrnite na naše podjetniške svetovalce! V kolikor pa vam je glede odprtja podjetja vse jasno, rezervirajte termin za registracijo podjetja na Dati! Lahko pa tudi pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Brezplačna registracija podjetja

Poslovno enoto je potrebno registrirati, kadar matično podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu!

Poslovna enota je del družbe, ki jo ustanavlja. Poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov, ne more imeti ločenega transakcijskega računa. Poslovna enota nima niti svojega uradnega imena, niti zastopnika.

Poslovno enoto se registrira, kadar podjetje opravlja svojo dejavnost na drugem naslovu. V praksi je poslovna enota največkrat registrirana, ko recimo obstoječi samostojni podjetnik (s.p.) odpre npr. dodatno trgovinsko poslovalnico ali dodaten lokal. Razlogi za registracijo poslovne enote so tudi računovodski!

Registracija podružnice je izvedena v sodnem registru, medtem ko je poslovna enota registrirana v Poslovnem registru Slovenije. Poslovno enoto je mogoče registrirati na naši Data točki brezplačno.

Informativni izračun plače

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Zakoniti zastopnik podružnice

Podružnica mora biti registrirana na drugem poslovnem naslovu kot matično podjetje. Imeti mora tudi zakonitega zastopnika oziroma poslovodjo in ločen transakcijski račun.

Prispevki za s.p. v letu 2023

Podružnica je lahko ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja!

Lahko je ustanovljena s strani domačega ali tujega podjetja (domača ali tuja podružnica). Podružnica je lahko ustanovljena brez lastnega vložka osnovnega kapitala. Opravlja lahko vse dejavnosti ali pa le del dejavnosti, ki jih opravlja matična družba. Za poslovanje podružnice je odgovorno matično podjetje z vsem svojim premoženjem. Tudi prenehanje matičnega podjetja pomeni prenehanje podružnice.

Več o podružnicah je mogoče prebrati tudi v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1).

Dnevnice 2023

Registracija podružnice tujega podjetja zahteva slovensko davčno številko!

Registracija je prijavljena v vpis s strani zakonitega zastopnika oz. direktorja. V primeru, da je matično podjetje tuje, mora podružnica za vpis v sodni register  pridobiti najprej slovensko davčno številko. Slovensko davčno številko mora v tem primeru pridobiti tudi zakonit zastopnik te podružnice.

Potrebujete dodatne informacije? Obrnite se na naše podjetniške svetovalce! Vaša vprašanja nam sporočite na telefon 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja