Go to Top

Menjava banke – na kaj podjetje ne sme pozabiti, ko pridobi nov TRR?

Menjava banke – na kaj podjetje ne sme pozabiti, ko pridobi nov TRR? - Data d.o.o.

Menjava banke in postopki povezani s tem za podjetje

Menjava banke je lahko težaven postopek za vsakega posameznika. Med tem ko se geopolitična struktura sveta spreminja, je dobro vedeti kako mora podjetje odreagirati, ko je menjava banke edina izbira.  Kaj vam mora pri tem razložiti računovodja? Če bi potrebovali računovodsko pomoč, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si za več informacij!

Informativni izračun plače

Menjava banke in čakanje na plačilo za že izdane račune

Četudi prenos stanja iz starega račun, zaprtje tega računa in podobno poskrbi vaša nova banka, temu ni tako za vse, kar se tiče vašega poslovanja. Dober primer zapletov, ki jo za seboj pripelje menjava banke, so izdani računi, ki še niso plačani. V kolikor je podjetje izdalo račun, ki še ni bil plačan, zatem pa je zamenjalo banko, mora podjetje stranko obvestiti o obstoju novega bančnega računa.

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se spreminja z marcem?

Menjava banke - obveščanje FURS-a nujno v osmih dneh!

Vsak razmeroma obveščeni računovodja vam mora znati razložiti kako poteka poslovanje z bančnimi računi v tujini. Menjava banke, kjer bo nov račun v tujini, vas obvezuje da o novem računu obvestite FURS. O tem da morajo davčni rezidenti FURS obvestiti tako o obstoju bančnega računa v tujini, kakor tudi obvestiti FURS o morebitnih spremembah tega računa smo že pisali.  Pri tem je vredno opomniti, da je veljaven rok za takšne spremembe 8 dni! V kolikor menjava banka poteka za podjetje med bankami na ozemlju Republike Slovenije, mora banka obvestiti FURS in poseganje podjetja ni potrebno.

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?podjetniško svetovanjeJUBILEJNA NAGRADA - Kdaj in koliko vam pripada?

Menjava banke in obveščanje svojih poslovnih partnerjev in ključnih strank

Poleg računov za katere še pričakujete plačilo, je dobro obvestiti tudi svoje poslovne partnerje in ključne stranke. Morebitne komplikacije in prenakazila, ter ukrepanje bank v primeru nakazil na napačne račune vas in vaše partnerje lahko tudi drago stanejo.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Račun z oznako »poslovni« ni obvezen za s.p., vendar…

Samostojni podjetniki (s.p.) lahko uporabljajo bodisi osebni račun za poslovanje ali poslovni. Zakonodaja dopušča oba. Vendar je pri zadevi dobro biti previden, saj izbrana banka dejansko narekuje pogoje in vrsto računa. Mimogrede, preberite tudi, kaj se dogaja z banko Sberbank.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Kaj priporočajo naši računovodski strokovnjaki s.p.-jem glede tipa računa?

Naši računovodski strokovnjaki, pa iz prakse priporočajo ločena računa – eden za osebne finance, drugi za s.p.. Razlog za to tiči v tem, da računovodja samostojnemu podjetniku vodi poslovne knjige in v njih beležiti vse transakcije na računu. V primeru da se za s.p. uporablja tudi osebni račun, morajo voditi tako tudi prihodke in odhodke zasebne narave. Tako se povečajo stroški računovodje, kot tudi potencialno poveča tveganje, da vas zavrnejo pri banki za npr. financiranje ali kredit.

Informativni izračun za normirance

Menjava banke z "online" banko

Tudi spletne banke so postale resna alternativa za poslovanje podjetij. "Online" banke so postale veliko bolj zanesljive in fleksibilne. Prav tako so tudi cenovno bolj ugodne. A tudi pri teh je ključna prijava takšnega računa pri FURS-u, kot tudi javljanje morebitnih sprememb.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Menjava banke za podjetje mora biti razvidna – kje vse?

Ne pozabite, da mora biti menjava banke razvidna tudi na spletni strani podjetja in računih, ki jih podjetje izdaja, ter po potrebi tudi na reklamnem, sponzorskem in promocijskem materialu.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja