Go to Top

Davčni rezidenti – V katerih primerih plačajo dohodnino?

Ste že slišali za pojma davčni rezidenti in davčni nerezidenti? Kdo so davčni rezidenti in kdo nerezidenti? Se plača dohodnina, če je vir dohodka tujina? Naši davčni svetovalci imajo vse odgovore. Pišite jim na data@data.si in si rezervirajte termin za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Davčni rezidenti so zavezani za plačilo dohodnine od svetovnega dohodka, torej od dohodka z virom v in izven Slovenije,  davčni nerezidenti pa so zavezani za plačilo dohodnine od dohodka z virom v Sloveniji. Z dohodnino so obdavčeni vsi dohodki, z izjemo dediščine, dobitkov od iger na srečo, subvencij in dodatkov.

Kdo so davčni rezidenti Republike Slovenije?

Zavezanci so rezidenti Slovenije (davčni rezidenti Republike Slovenije) v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

 1. imajo uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
 2. bivajo izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri mednarodni organizaciji, kot javni uslužbenci z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali so zakonci ali vzdrževani družinski člani takega javnega uslužbenca in prebivajo s to osebo;
 3. so bili rezidenti Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in bivajo izven Slovenije zaradi zaposlitve (v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji; kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti; kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti),
 4. so bili rezidenti Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in bivajo izven Slovenije zaradi opravljanja funkcije poslanca v Evropskem parlamentu;
 5. imajo svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
 6. so v kateremkoli času v davčnem letu prisotni v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Ste opravili postopek za ustanovitev podjetja in začenjate svojo podjetniško pot? Da bo vaše poslovanje že od vsega začetka skladno z zakonodajo, vabljeni na seminar Abeceda poslovanja.

 

Davčni rezidenti: Kako se ugotovi status?

Posamezniki, ki želijo urediti svoj rezidentski status, predložijo davčnemu organu vlogo za ureditev rezidentskega statusa. Obvezne priloge slednje so:

Zavezanci – davčni rezidenti, na dom prejmejo informativni izračun dohodnine od davčnega organa. V primeru, da jim informativni izračun za dohodnino ni bil vročen, morajo vložiti napoved za odmero dohodnine, če so v preteklem letu imeli dohodke, za katere se odmerja dohodnina.

Kdaj se šteje, da ima dohodek vir v Sloveniji?


Dohodek iz zaposlitve in dohodek iz opravljanja storitev imata vir v Sloveniji, če se zaposlitev izvaja ali storitev opravi v Sloveniji. Pri tem gre lahko za:

 • vir dohodka iz zaposlitve in iz opravljanja storitev
 • vir dohodka, če je dohodek izplačal rezident ali poslovna enota nerezidenta v Sloveniji
 • vir dohodka iz opravljanja dejavnosti
 • vir dohodka od nepremičnin in od dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti
 • vir dohodka od vrednostnih papirjev in lastniških deležev
 • vir dohodka iz investicijskih skladov

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

 1. Sprememba pogodbe o zaposlitvi iz določenega v nedoločen ča
 2. Koliko dni dopusta potrebujete za 16 prostih dni v decembru 2019
 3. Dodatek za nočno delo – ali je enak za vse?
 4. Minimalna plača z novim letom višja!
 5. Bruto – neto plača

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja