Go to Top

Sberbank – poslovalnice zaprte, kaj to pomeni za komitente?

Sberbank pred propadom?

Sberbank oz. poslovalnice te banke v Sloveniji bodo do srede zaprte. Gre za vpliv posledic ruskega napada na Ukrajino. Kaj to pomeni za komitente banke Sberbank? Mimogrede, razmišljate, da bi tudi vi ustanovili d.o.o. ali s.p.? Če je odgovor da, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za več informacij!

Informativni izračun plače

Evropska centralna banka napoveduje (verjeten) propad evropske podružnice Sberbank

Po napovedi Evropske centralne banke bo evropska podružnica Sberbank (verjetno) propadla. To pomeni tudi propad izpostav v Sloveniji. Zaradi poslabšanja likvidnosti najverjetneje banka Sberbank ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov. V nedeljo so na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje odločili, da bančna skupina Sberbank Europe AG prekine s poslovanjem. Prav tako so sprejeli prehodno obdobje v katerem bodo poiskali rešitev za slovensko hčerinsko banko. Prav tako želijo zagotoviti nemoteno poslovanje vsem komitentom Sberbank.

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se spreminja z marcem?

Kaj to pomeni za komitente slovenske Sberbank?

Od danes zjutraj do srede zjutraj je poslovanje banke Sberbank omejeno zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice pa so zaprte. Dvigi oz. plačila s plačilnimi karticami pa so omejeni na 400 evrov na dan. Banka Sberbank je sicer edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Tržni delež Sberbrank v Sloveniji je približno dva odstotka. Ostale banke poslujejo običajno. Mimogrede, preberite tudi članek o številnih spletnih prevarah, ki jih v zadnjem času opažajo pri bankah.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?!

Odziv slovenske podružnice Sberbank

Na spletni strani je slovenska podružnica Sberbank objavila, da so v zelo kratkem času »v luči zadnjih geopolitičnih dogodkov« zabeležili znaten odliv sredstev strank. Ker želijo zaščititi interese strank ter zaposlenih pred morebitnimi dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij so pripravili rešitev in ukrepe, ki so omejeni v zgornjem odstavku. S tem želijo v banki omejiti previsok odliv vlog, saj bi ta še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Kaj to pomeni za prihranke?

Iz ministrstva za finance so pojasnili, da za varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog ter državni zbor. V sklad za jamstvo vlog banke vplačujejo redne letne prispevke. Ta sklad je bil posebej ustanovljen za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki vseh bank v Sloveniji (tudi Sberbank) do 100 tisoč evrov zavarovani z jamstvom države. Kaj pa če ima nekdo pri banki več kot 100 tisoč evrov privarčevanih sredstev in gre banka na primer v stečaj? Potem morate tisti del zneska nad zajamčenim zneskom v stečajnem postopku prijaviti kot terjatev (ki bo nato zmanjšana za morebitne obveznosti).

Zaposlujete tujca ali pa ste tujec in potrebujete delovno dovoljenje?

Kdo je upravičen do jamstva za vloge?

Na spletni strani Banke Slovenije je navedeno tudi, kdo je upravičen do jamstva v okviru sistema jamstva za vloge. To so vloge fizičnih oseb, fizičnih oseb, ki samostojno opravljajo dejavnost, samostojnih podjetnikov ter pravnih oseb oz. podjetij. Do jamstva v sistemu jamstva za vloge pa niso upravičene vloge naslednjih vlagateljev:

  • vloge, ki se glasijo na prinosnika – vključno z vlogami, za katere banka do dneva izdaje odločbe o nerazpoložljivosti vlog ni pridobila ustreznih podatkov za identifikacijo dejanskih upravičencev;
  • vloge bank in investicijskih podjetij ter drugih finančnih institucij;
  • vloge zavarovalnic, pozavarovalnic in zavarovalnih holdingov;
  • vloge kolektivnih naložbenih podjemov;
  • vloge pokojninskih skladov in pokojninskih družb;
  • vloge držav in centralnih bank ter vloge subjektov, ki so uporabniki (posredni ali neposredni) državnega proračuna;
  • vloge lokalnih skupnosti in vloge neposrednih in posrednih uporabnikov proračuna lokalnih skupnosti.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Kaj v primeru, če ima samostojni podjetnik pri banki osebni in poslovni račun?

Na spletni strani Banke Slovenije je zapisano tudi, kako je z jamstvom, če ima samostojni podjetnik (fizična oseba) ločen osebni in poslovni račun.  V primeru samostojnih podjetnikov posameznikov ter drugih fizičnih oseb, ki samostojno opravljajo dejavnost, gre za fizične osebe, ki tako v zasebni kot poslovni sferi uporabljajo enako davčno številko. To pomeni, da imajo lahko po zakonu za oba namena odprt le en račun. Zato se tudi v primeru morebitnih ločenih vlog, vse vloge takšnih subjektov združijo in se jih obravnava kot eno vlogo, torej na osebo in ne po računu. Kot vloga, za katero velja jamstvo do 100.000 evrov, se šteje skupno stanje terjatev, ki jih ima vlagatelj do posamične banke. Pravna oseba se z vidika sistema jamstva za vloge šteje kot samostojni vlagatelj. Vloge pravne osebe pri posamezni banki so zajamčene v skupni višini 100.000 evrov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja