Go to Top

Prijava računa v tujini – izognite se kazni

Prijava računa v tujini – vsi poslovni subjekti, ki so odprli transakcijski račun v tujini, morajo takšen transakcijski račun prijaviti pri Finančni upravi RS. Poskrbite za pravočasno prijavo, saj FURS periodično opravlja preglede ali imajo poslovni subjekti odprte transakcijske račune v tujini. Čas za prijavo računa v tujini je najkasneje v 8 dneh od odprtja računa. Potrebujete pomoč pri prijavi računa v tujini na FURS? Obrnite se na naše izkušene pravne svetovalce. Za termin svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Prijava računa v tujini

V Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) je jasno zapisano, da morajo imeti vsi poslovni subjekti odprt transakcijski račun, pri ponudniku plačilnih storitev – banki/hranilnici. Kot poslovni subjekti se štejejo vse osebe, ki vodijo poslovne knjige in evidence – tj. gospodarske družbe, s.p., društva, zavodi…). Vsled navedenemu je torej obvezno, da imate odprt transakcijski račun. Transakcijski račun pa imate lahko odprt v Sloveniji ali pa v katerikoli drugi državi.

Vsi poslovni subjekti, ki so odprli transakcijski račun v tujini, morajo takšen transakcijski račun prijaviti pri Finančni upravi RS. Prijava računa v tujini se izvede z vpisom podatkov kot so:

  • številka transakcijskega računa;
  • naziv in sedež ponudnika plačilnih storitev;
  • BIC ali SWIFT kodo ter
  • Datum odprtja.

K prijavi računa v tujini morate predložiti tudi PDF dokument, ki izkazuje odprtje računa v tujini.

Izračun plače

davčno svetovanjeNormiranec sp – kaj morate vedeti?

Prijava računa v tujini – rok za prijavo tujega transakcijskega računa

Prijavo računa v tujini mora izvesti vsak poslovni subjekt in FURS-u prijaviti račun v tujini najkasneje v roku 8 dni od dneva odprtja računa. Če pa ima poslovni subjekt že predhodno odprt račun, pa mora takšen poslovni subjekt takšen račun v tujini prijaviti v roku 8 dni od dneva registracije poslovnega subjekta.

Kilometrina 2024

Prijava računa v tujini – kazni za kršitelje

Če transakcijski račun ne prijavite pri FURS-u oz. če poslovni subjekt nima odprtega transakcijskega računa, to predstavlja prekršek, za kar je lahko poslovni subjekt kaznovan z denarno kaznijo med 800,00 EUR in 30.000 EUR, hkrati pa je lahko kaznovana tudi odgovorna oseba poslovnega subjekta z denarno kaznijo med 400,00 EUR in 4.000,00 EUR.

FURS je hkrati sporočil, da bo posvetil večjo pozornost morebitnim kršiteljem. Poudarili so, da pri obveznosti prijave računa v tujini za poslovne subjekte, ne bodo tolerirali nikakršnih izjem.

Ste razmišljali o odprtju podjetja? Za rezervacijo termina za registracijo podjetja nas pokličite na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja