Go to Top

Prijava računa v tujini

Prijava računa v tujini

Prijava računa v tujini, ki ga odpre fizična oseba, mora biti izvedena v roku 8 dni od odprtja. Plačilnih računov, ki so odprti v Republiki Sloveniji, ni potrebno prijaviti, ker jih FURS pridobiva po uradni dolžnosti. Prijava računa v tujini je potrebna, če gre za plačilne račune (TRR), depozitne račune, skrbniške račune itd. FURS opozarja, da je prijava takšnega računa tujini obvezna. Če boste podatke sporočili sami, še preden bo do podatka o Vašem računu v tujini pride FURS, se lahko izognete kazni.

Informativni izračun plače

Prijava računa v tujini za podjetje

Tudi podjetja morajo poskrbeti, da je prijava njihovega računa v tujini pravočasno opravljena. Le tako lahko izpolnijo svoje obveznosti do davčne uprave.

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

FURS periodično opravlja preglede ali imajo poslovni subjekti odprte transakcijske račune. V kolikor podjetja nimajo odprtega poslovnega računa v Sloveniji, FURS zazna kršitev 37. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2). Vsi poslovni subjekti morajo imeti odprt transakcijski račun, in sicer ne glede na to, če v določenem času morebiti niso poslovno aktivni.

Poslovanje brez transakcijskega računa predstavlja prekršek po 14. a točki prvega odstavka 397. člena ZDavP-2. Prekršek za katerega se samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, kaznuje z globo do 10.000 evrov, pravna oseba pa se kaznuje z globo 30.000 evrov. Za prekršek se kaznuje tudi odgovorna oseba poslovnega subjekta, in sicer z globo do 4.000 evrov.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Seveda pa ni nujno, da imate odprt račun v Sloveniji, izberete lahko tudi tuje ali on-line banke, vendar poskrbite, da je opravljena prijava računa v tujini.
Pravni nasvet

Prijava računa v tujini – kako in kje

Prijava računa v tujini se lahko odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki. Lahko pa tudi preko obrazca DR-02 (v obrazec je potrebno vpisati identifikacijske podatke ter v rubriko 10 podatke o tujem računu). K obrazcu je potrebno priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini. To je npr. skenirana bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa, ipd.. Finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Obvezna prijava računa v tujini – kaj so izjeme?

Prijava računa v tujini ni potrebna, če gre za naslednje račune: Bet365 britanska stavnica, Skrill predplačniški račun, Paypal, Monese.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja