Go to Top

Leto 2021 se bliža koncu – kaj morate še urediti za svoje zaposlene?

Leto 2021 in obveznosti delodajalca

Leto 2021 je bilo podobno kot prejšnje leto polno izzivov glede prilagoditev na epidemiološke razmere v okviru organizacije dela v času epidemije. Delodajalci so se tudi letos soočali z veliko izzivi. Delo od doma, čakanje na delo, subvencioniran skrajšan delovnik, zahtevki za povračilo subvencije in vračila nadomestil za odsotnost iz naslova odrejenih karanten so le nekateri izmed njih. Poleg “koronskih” obveznosti pa imajo vsi delodajalci na letni ravni kar nekaj drugih obveznosti. V članku vam bomo predstavili, kaj morate še postoriti do konca leta.

Z našim kalkulatorjem si lahko informativno izračunate plačo!

Leto 2021 in izraba dopusta

Poskrbite, da so vaši zaposleni izkoristili vsaj 2 tedna letnega dopusta v enem delu. Če imate v podjetju sprejet Pravilnik o letnem dopustu, ki določa, da lahko zaposleni prenese v naslednje leto zgolj omejeno število dni preostalega dopusta, jih opozorite na to dejstvo. Prav tako naj zaposleni vedo, da neizrabljenega dopusta ne morejo pretvoriti v prejeto plačilo. Do nadomestila za neizrabljen dopust so delavci upravičeni zgolj v zakonsko določenih primerih. Če vaš interni pravilnik o letnem dopustu predvideva tudi kolektivni dopust ob božičnih praznikih, opozorite zaposlene, da morajo del letnega dopusta pustiti za namen kolektivnega dopusta.

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Leto 2021 in izplačilo regresa za insolventne družbe

Do 1. novembra 2021 morajo regres za letni dopust izplačati tisti delodajalci, ki so insolventni. Prav tako pa jim mora kolektivna pogodba določati, da lahko v primeru insolventnosti izplačajo najkasneje do 1.novembra v tekočem letu. Spomnimo, minimalni regres za leto 2021 znaša 1.024,24 EUR.

Znižajte si dohodnino!

Letni razpored delovnega časa

Še preden se leto 2021 konča, morate obvestiti svoje zaposlene o letnem razporedu delovnega časa za prihodnje leto. Tudi če se na novo odločate za uvedbo kolektivnega dopusta v vašem podjetju, morate zaposlene o tem obvestiti še letos, in sicer za kolektivni dopust, ki bo veljal prihodnje leto. Še posebej je pomembna razporeditev delovnega časa pri delodajalcih, ki za zaposlene določajo neenakomerno razporejen delovni čas. Tisti delodajalci, ki pa že prakticirate neenakomerno razporejen delovni čas pa morate paziti, da ob poračunu delovnih ur na koncu leta ne pride do presežka.

CENE HRANE SE SPET VIŠAJO!

računovodsko svetovanje

Veste, kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo? Prijavite se na seminar!

Pisni obračun plače za leto 2021

Ko se leto 2021 zaključi morate zaposlenim pripraviti še pisni obračun plače za leto 2021. ZDR-1 določa, da morate tak obračun delavcem izstaviti najkasneje do 31.januarja. Iz obračuna plače pa mora biti razvidna tudi višina plačanih davkov in prispevkov.

Veste, kaj storiti, če ste se zmotili pri plačilu dajatev in prispevkov FURS-u?

Izplačilo božičnice

Božičnica, trinajsta plača oziroma formalno pravilno – izplačilo za poslovno uspešnost je v navadi ob koncu koledarskega leta. Pred tem pa morate delodajalci sprejeti sklep o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja