Go to Top

Neenakomerna razporeditev delovnega časa – na kaj je potrebno pri tem paziti?

Neenakomerna razporeditev delovnega časa se zgodi, ko delavec zaradi potreb delovnega procesa ne dela vsak dan enako število ur ali pa dni v tednu. Kako to ureja zakon?
V primeru dilem na področju delovnega prava vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki. Za ponudbo posveta nam lahko pišete na data@data.si ali pokličete na telefonsko številko 01 600 1530.

Izračunajte si plačo

Neenakomerna razporeditev delovnega časa po Zakonu o delovnih razmerjih

Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) se kot polni delovni čas šteje delovni čas 40 ur na teden. Kolektivna pogodba ali zakon lahko določita, da lahko obsega manj (vendar najmanj 36 ur tedensko), ne pa tudi več kot toliko. Pri neenakomerni razporeditvi polnega delovnega časa delovni čas ne sme trajati več kot 56 ur na teden.
Razporeditev delovnega časa se za delavca v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo opredeli v njegovi pogodbi v zaposlitvi.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. na DATI!

Neenakomerna razporeditev delovnega časa in polni delovni čas

Polni delovni čas se upošteva kot povprečna delovna obveznost v obdobju, ki ne sme biti daljše od šestih mesecev. Teh šest mesecev predstavlja referenčno obdobje. Vendar pa se lahko ob obstoju določenih razlogov s kolektivno pogodbo dejavnosti podaljša na največ 12 mesecev. V tem referenčnem obdobju mora delodajalec opraviti izravnavo ur. Slednje se opravi tako, da ob zaključku povprečna delovna obveznost znaša toliko ur, kot jih za polni delovni čas določata zakon ali kolektivna pogodba.

Dodatki pri plači

Neenakomerna razporeditev delovnega časa in nadurno delo

Če izravnave ni in ima delavec ob koncu referenčnega obdobja več ur od navedenega povprečja, gre za opravljene nadure. Delodajalec plača te nadure z ustreznim dodatkom. Lahko pa se delodajalec in delavec dogovorita za kompenzacijo v obliki prostih ur.

Ure, ki so bile opravljene v okviru neenakomerne razporeditve delovnega časa in so bile znotraj referenčnega obdobja izravnane, pa ne predstavljajo dela preko polnega delovnega časa.

Obvezne kadrovske evidence

V kolikor delodajalec ne razporedi delovnega časa v skladu z ZDR-1 oziroma kolektivno pogodbo, je lahko kaznovan z globo od 1.500 do 4.000 eurov! Če na tem področju potrebujete dodatne informacije, se povežite s pravno službo podjetja DATA, ki vam bo pomagala urediti vse potrebno. Za ponudbo posveta nas kontaktirajte na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja