Go to Top

Nadomestilo za neizrabljen dopust

Nadomestilo za neizrabljen dopust

Nadomestilo za neizrabljen  dopust je delodajalec dolžan izplačati delavcu. Bliža se 30. junij, datum, do katerega je potrebno izkoristiti letni dopust za leto 2018. Ali ste ga že izkoristili? Kaj pa tisti, ki letnega dopusta ne morete izkoristiti? Ali vam pripada nadomestilo za neizrabljen dopust? Kaj pa če ste prenehali z delom pri delodajalcu in vam delodajalec ni omogočil izrabe letnega dopusta? Za nasvet s področja delovnega prava se lahko obrnete na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun dohodnine

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti, v primerih in v trajanju, določenem z zakonom.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Delodajalec je dolžan izplačati nadomestilo plače v primerih odsotnosti z dela:

 • zaradi izrabe letnega dopusta,
 • plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin,
 • izobraževanja,
 • z zakonom določenih praznikov in dela prostih dni in
 • ko delavec ne dela iz razlogov na strani delodajalca.

Delodajalec je torej v primeru, ko je delavec na dopustu, dolžan delavcu izplačati nadomestilo. Kaj pa v primeru, če delavec ne more izkoristiti dopusta? Ali mu je delodajalec dolžan izplačati nadomestilo?

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kako je z izplačilom za nadomestilo za neizrabljen dopust?

Izplačilo za nadomestilo za neizrabljen dopust je odvisno od tega, kakšni so razlogi zaradi katerih delavec ni mogel izkoristiti letnega dopusta. Razlogi so lahko na strani delavca ali na strani delodajalca.

Pravni nasvet

Je nadomestilo za neizrabljen dopust tudi pravica?

Sodišče EU je v zadevi Schultz-Hoff ter Stringer in drugi odločilo, da je namen letnega dopusta počitek in oddih delavca, skrb za učinkovito zaščito delavčeve varnosti in zdravja ter pridobitev distance od organiziranega delovnega procesa. Sodišče pravi, da delavec ne sme izgubiti pravice do (plačanega) letnega dopusta. Če mu ga npr. zaradi bolniške odsotnosti ne uspelo izrabiti, se šteje, da dopusta ni mogel izrabiti. Sodbo upoštevajo tudi slovenska sodišča.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kaj pa nadomestilo za neizrabljen dopust ko delavec dopusta ne izkoristi?

V primeru, da torej delavec zaradi bolniške odsotnosti, dopusta za nego in varstvo otroka, ne more izrabiti letnega dopusta, mu pripada nadomestilo. Delavec je prav tako upravičen za nadomestilo, če npr. delodajalec ne poskrbi za ustrezno organizacijo delovnega procesa in delavcu ne omogoči izrabe dopusta.

 

Komentarjev (2)

 • boris kusterle 11. Februarja 2020 - 6:02 Odgovori

  zdravo sem na bolovanju od 1novembra 2018.zanima me ali se dopust za leto 1019 briše ali plača.mislim da je zadni dan 1juni 2020 da porabiš lanski dopust samo zgleda da bom še kar na bolovanju.pa še ali sem upravičen do enkratne socjalne pomoči.hvala za odgovor.lp

  • Tjasa Dobnik 12. Februarja 2020 - 11:18 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Vsak delodajalec lahko s pravilniki določi kako se porabi lanskoletni dopust. Glede socialne pomoči pa vam svetujemo, da se obrnete na Center za socialno delo v vašem kraju, kjer vam bodo posredovali vse potrebne informacije.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja