Go to Top

Pomote pri plačilu dajatev in prispevkov FURS-u

Pomote pri plačilu FURS-u

Pomote pri plačilu na vplačilne račune Finančne uprave (FURS) so običajno zaradi napačnega sklica. Velikokrat je razlog tudi napačno navedena davčna številka ali celo napačen transakcijskegi račun. To posledično pomeni, da dolg ni poravnan ali pa prihaja do preplačila. Zavezanci lahko stanje svojih dolgov ali preplačil do FURS spremljajo preko portala eDavki (Vpogledi, eKartica-kartica zavezanca).

Informativni izračun plače

Preplačila

V kolikor zavezanci naredijo pomote pri plačilu in je posledica preplačilo posamezne dajatve ali prispevka ima možnost, da s pomočjo Vloge zahtevajo vračilo na svoj bančni račun.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Izkazan dolg na eKartici, čeprav ste plačali

Kadar plačilo ni evidentirano na eKartici, se je pri plačilu nekaj zalomilo. Najpogosteje se pomote pri plačilu dogodijo zavezancem, ker so navedeni napačni podatki na plačilnem nalogu (položnici), in sicer:

  • v namenu je napačna davčna številka
  • napisan je napačen sklic (iz tega se razbere vrsta dajatve)
  • napisan je napačen vplačilni račun

Želite registrirati s.p.?

Če je prišlo do napake pri davčni številki, lahko zaprosite za “Preknjižbo med davčnimi številkami”, kadar pa imate na eKarticah izkazan dolg in hkrati preplačilo na različnih vrstah dajatev, potem zaprosite za “Izravnavo”.

računovodsko svetovanje

Plačila in vračila po odločbah

Večina odločb davčnega organa ali davčnih obračunov določa rok plačila ali vračila 30 dni od vročitve odločbe ali prejete vloge (npr. davčnega obračuna). V kolikor na dan poteka roka obstajajo dolgovi ali presežki zaradi pomote pri plačilu, se le-ti pobotajo z zneskom po odločbi ali obračunu.

Želim se prijaviti na e-novice

Zanimiv primer iz prakse – samostojni podjetniki in pomote pri plačilu za odlog prispevkov

Samostojni podjetniki so bili v letu 2021 deležni pomoči v Covid-19 situaciji (prvi val). Ta je bila v obliki odloženega plačila prispevkov za mesece marec, april in maj 2020. FURS je avtomatično te obveznosti odložil do marca 2022. Ker so nekateri podjetniki, ne glede na to, poravnali prispevke sproti, so nastala preplačila na eKarticah, saj gre za pomote pri plačilu. Presežni znesek je FURS porazdelil na druge vrste obveznosti, če so le-te obstajale. V kolikor podjetniki niso imeli odprtih nobenih tekočih obveznosti je FURS presežek vrnil na transakcijski račun podjetnika. To pomeni, da morajo biti sedaj podjetniki pozorni. Poleg tekočih obveznosti v marcu 2022 bo namreč še dodatna obveznost za plačilo odloženih prispevkov za obdobje marec (delno), april in maj 2020.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja