Go to Top

Odloženi prispevki morajo biti plačani do konca marca 2022!

Odloženi prispevki po PKP5

Odloženi prispevki za socialno varnost za mesec marec, april in maj 2020 morajo biti poravnani najkasneje do 31. marca 2022. Ko bodo odloženi prispevki  poplačani, morate o tem tudi obvestiti FURS! Davčni organ mora namreč izvesti izravnava terjatev in prav od tega je odvisno primerno in pravočasno zapiranje terjatev.

Informativni izračun plače

Odloženi prispevki za čas razglašene epidemije

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Naj Vas spomnimo – Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, objavljen 28. marca 2020 v Uradnem listu, ki je nastopil v veljavo 29. marca 2020, je samozaposlenim uvedel možnost odloga prispevkov. Odloženi prispevki za mesec marec, april in maj bi zapadli v plačilo v aprilu, maju in juniju 2020. Zakon je omogočal takšen odlog tako samozaposlenim kot tudi vsem ostalim, ki samostojno opravljajo pridobitno dejavnost.

podjetniško svetovanje

Prispevki, ki so odloženi po PKP5 niso predmet zamudnih obresti

Ukrep je bil namenjen zmanjšanje pritiska na odprto brezposelnost. Odloženi prispevki ne bodo predmet zamudnih obresti. Odlog prispevkov je bil s strani FURS-a izveden avtomatsko in naj bi predstavljal tudi pomoč za samozaposlene v gospodarstvu – za katere je bilo mišljeno, da je vlada na njih sprva pozabila.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Obvestiti morate FURS!

Poplačilo teh prispevkov lahko zavezanci izvedejo v več obrokih ali enem samem. V kolikor bo poplačilo izvedeno pred 31. marcem 2022, morajo o tem obvestiti FURS. To uredijo tako, da zavezanci izpolnijo vlogo za izravnavo/pobot.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Na podlagi oddane vloge bo FURS izvedel izravnavo terjatev. Tako si zavezanec zagotovi pravilni vrstni red zapiranja. FURS namreč glede na vrsto obvezne dajatve v knjigovodski evidenci zapira najstarejšo obveznost te vrste dajatve. Tako seveda lahko pride tudi do zapiranja napačne obveznosti in posledičnih zamudnih obresti in stroškov povezanih z njimi.

Vir: FURS 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja