Go to Top

Odločbe upravnih organov – naši pravniki uspešno izpodbili več nezakonitih odločb

Odločbe upravnih organov so pogosto del podjetnikovega vsakdana. Ob množici inšpekcijskih služb se namreč kaj hitro zgodi, da se znajdete v kakšnem postopku. V upravnih postopkih pa se odloča tudi o pravicah in obveznostih podjetij in podjetnikov. Tako se odločbe upravnih organov pogosto znajdejo na mizah podjetnikov. Ti pa praviloma ne vedo, da imajo možnost odločbo tudi (uspešno) izpodbiti.

O sami komunikaciji med podjetniki in upravnimi organi smo sicer že pisali v prispevku Upravni organi in podjetniki – kako poteka medsebojna komunikacija?

Informativni izračun dohodnine

Odločbe upravnih organov niso vedno pravilne in zakonite

Naj se odločba upravnega organa bere še tako strokovna in pravilna, preverite pri pravnem strokovnjaku, če je temu res tako. Upravne odločbe morajo v skladu z veljavno zakonodajo (Zakon o upravnem postopku in področni zakoni) vsebovati določene bistvene sestavine, odločitev v upravni odločbi pa mora biti praviloma tudi ustrezno obrazložena. Upravno odločbo je praviloma mogoče izpodbijati iz razloga bistvene kršitve postopka, nepopolno ali zmotno ugotovljenega dejanskega stanja ali napačne uporabe materialnega prava. Ali je organ zagrešil katero od naštetih kršitev, pa je težko ugotoviti, če niste pravno podkovani v teh zadevah.

Pravni nasvet

Pravniki DATA d.o.o. v letu 2018 uspešno pomagali podjetnikom! Uspešni smo bili v inšpekcijskih postopkih, v postopku pred lokalno skupnostjo ter drugih upravnih postopkih.

Predstavljamo vam nekaj primerov, ko so stranke v letu 2018 s pomočjo naših pravnikov uspele v postopkih zoper upravne organe:

1. Naša stranka je dobila zavrnjen zahtevek za povračilo komunalnega prispevka, ki ga je zahtevala nazaj, saj nikoli ni pričela z gradnjo po pravnomočnem gradbenem dovoljenju. Občina je zahtevek za vračilo več kot 15.000,00 EUR komunalnega prispevka zavrnila. Razlog naj bi bilo zastaranje zahtevka za povračilo. Odločba je bila opremljena z obrazložitvijo in citati Obligacijskega zakonika, torej brez dvoma na prvi pogled pravilna. Vendar so naši pravniki takoj po preučitvi primera ugotovili, da je občina odločila napačno. Napačno je namreč štela trenutek, od katerega začne teči zastaranje za zahtevo povračila komunalnega prispevka. S pritožbo so pravniki uspeli in občina je stranki povrnila celotni komunalni prispevek.

2. Zoper stranko je bil začet postopek odvzema licence za opravljanje prevozov. Stranka se je obrnila na naše pravnike. Ti so se po pooblastilu vključili v postopek in uspešno dokazali, da stranka izpolnjuje vse pogoje za opravljanje prevozov in ohranitev licence.

3. Stranke smo uspešno zastopali tudi v postopkih pred FURS-o, tržnim inšpektoratom ter inšpektoratom za delo.

 

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

 

Tudi upravni organi torej niso nezmotljivi in je odločbe upravnih organov mogoče uspešno izpodbiti. Pomoč pri tem vam lahko ponudimo v naši pravni službi. Za pravno svetovanje nas pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja