Go to Top

Odločbe upravnih organov – naši pravniki uspešno jih več izpodbili

Odločbe upravnih organov in inšpekcijske službe

Odločbe upravnih organov so pogosto del podjetnikovega vsakdana. Ob množici inšpekcijskih služb se namreč kaj hitro zgodi, da se znajdete v kakšnem postopku. V upravnih postopkih pa se odloča tudi o pravicah in obveznostih podjetij in podjetnikov. Tako se odločbe upravnih organov pogosto znajdejo na mizah podjetnikov. Ti pa praviloma ne vedo, da imajo možnost odločbo tudi (uspešno) izpodbiti.

Informativni izračun plače

O sami komunikaciji med podjetniki in upravnimi organi smo sicer že pisali v prispevku Upravni organi in podjetniki – kako poteka medsebojna komunikacija?

Informativni izračun dohodnine

Odločbe upravnih organov niso vedno pravilne in zakonite

Naj se odločba upravnega organa bere še tako strokovna in pravilna, preverite pri pravnem strokovnjaku, če je temu res tako. Odločbe upravnih organov morajo v skladu z veljavno zakonodajo (Zakon o upravnem postopku in področni zakoni) vsebovati določene bistvene sestavine, odločbe upravnih organov pa morajo imeti odločitev praviloma tudi ustrezno obrazloženo. Odločbe upravnih organov je praviloma mogoče izpodbijati iz razloga bistvene kršitve postopka, nepopolno ali zmotno ugotovljenega dejanskega stanja ali napačne uporabe materialnega prava. Ali je organ zagrešil katero od naštetih kršitev, pa je težko ugotoviti, če niste pravno podkovani v teh zadevah.

Pravni nasvet

Pravniki DATA d.o.o. v letu 2018 uspešno pomagali podjetnikom! Uspešni smo bili v inšpekcijskih postopkih, v postopku pred lokalno skupnostjo ter drugih upravnih postopkih.

Predstavljamo vam nekaj primerov, ko so stranke v letu 2018 s pomočjo naših pravnikov uspele v postopkih zoper odločbe upravnih organov:

1. Naša stranka je dobila zavrnjen zahtevek za povračilo komunalnega prispevka, ki ga je zahtevala nazaj, saj nikoli ni pričela z gradnjo po pravnomočnem gradbenem dovoljenju. Občina je zahtevek za vračilo več kot 15.000,00 EUR komunalnega prispevka zavrnila. Razlog naj bi bilo zastaranje zahtevka za povračilo. Odločba je bila opremljena z obrazložitvijo in citati Obligacijskega zakonika, torej brez dvoma na prvi pogled pravilna. Vendar so naši pravniki takoj po preučitvi primera ugotovili, da je občina odločila napačno. Napačno je namreč štela trenutek, od katerega začne teči zastaranje za zahtevo povračila komunalnega prispevka. S pritožbo so pravniki uspeli in občina je stranki povrnila celotni komunalni prispevek.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

2. Zoper stranko je bil začet postopek odvzema licence za opravljanje prevozov. Stranka se je obrnila na naše pravnike. Ti so se po pooblastilu vključili v postopek in uspešno dokazali, da stranka izpolnjuje vse pogoje za opravljanje prevozov in ohranitev licence.

3. Stranke smo uspešno zastopali tudi v postopkih pred FURS-o, tržnim inšpektoratom ter inšpektoratom za delo.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja