Go to Top

Februarska brezposelnost skorajda rekordno nizka!

Februarska brezposelnost je bila znova nekoliko nižja. Po tem, ko je decembra in januarja brezposelnost narasla, je bila februarska brezposelnost znova nižja, in sicer zelo blizu rekordno nizki številki. Koliko brezposelnih je bilo konec februarja?

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Februarja manj brezposelnih kot prejšnji mesec

Februarska brezposelnost je bila v primerjavi z januarsko in decembrsko, znova nižja. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije (ZRSZ) je bilo uradno brezposelnih 53.404 oseb. To je 3,6 odstotka manj kot januarja letos. Obenem pa tudi 17,6 odstotka manj kot februarja lani. To tudi pomeni, da je bila februarska brezposelnost precej blizu rekordno nizki številki – ta je trenutno pri 52.043 oseb. Brezposelnost je februarja upadla po vsej državi.

Januarska brezposelnost je bila pričakovano višja!

podjetniško svetovanje

 Preberite še – Socialni transferji 2023

Februarska brezposelnost – na novo 4391 prijavljenih

V evidenco brezposelnih se je februarja na novo prijavilo 4391 brezposelnih oseb. To je kar 46,7 % manj kot januarja. Obenem pa tudi 9,4 % več kot februarja lansko leto. Od novoprijavljenih je bilo 440 iskalcev prve zaposlitve, 2021 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 33 brezposelnih zaradi stečajev ter 749 presežnih delavcev.

 Preberite še – Denarno nadomestilo za brezposelnost – kdaj vam (ne) pripada?

Februarska brezposelnost – odjavljenih 6373 brezposelnih oseb

Zavod je februarja iz evidence odjavil 6373 brezposelnih oseb. Od teh se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 4588. Mimogrede, če se želite tudi vi samozaposliti, lahko ustanovitev s.p. opravite na naši DATA točki! Termin ustanovitve podjetja lahko rezervirate na 01/600-1530 ali preko našega spletnega obrazca. Med tistimi, ki so se zaposlili je bilo največ tajnikov, prodajalcev in delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Veliko je bilo tudi zaposlitev zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev. Poklici, kjer je bilo veliko zaposlitev so bili še čistilci, strežniki, gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo, komercialni zastopniki za prodajo, tesarji, vozniki osebnih vozil, taksijev in dostavnih vozil, vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok in natakarji.

Februarska brezposelnost je bila v primerjavi z januarjem nižja v vseh območnih službah zavoda. Najbolj se je zmanjšala v območni službi Murska Sobota (za 5,7 %).

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja