Go to Top

Januarska brezposelnost pričakovano znova višja

Januarska brezposelnost se je na mesečni ravni znova povišala. Za koliko? Koliko registriranih brezposelnih je bilo januarja?

Ustanovite s.p. ali d.o.o. na DATA točki!

Manj na novo prijavljenih kot lani

V januarju se ja na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije na novo prijavilo 8.240 brezposelnih. To je 62,9 % več kot mesec prej, a 4,8 % manj kot lanskega januarja. Takšna januarska brezposelnost je sicer pričakovana. Ob koncu koledarskega leta se namreč izteče precej zaposlitev za določen čas. Takšnih brezposelnih je bilo 4678. Iskalcev prve zaposlitve je bilo 543, 64 pa je bilo brezposelnih zaradi stečajev. Ob tem pa so bili še 1403 presežni delavci. Na zavodu je bilo sicer januarja prijavljenih 55.386 oseb.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Letni dopust 2023 – kakšne so pravice delavcev?

Januarska brezposelnost – odjavljenih nekaj več kot 6000 oseb

Zavod je januarja iz evidence odjavil 6035 brezposelnih oseb. Od teh se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 3842. To je 54,9 % več kot decembra, a 16,1 % manj kot januarja lani. Brezposelni lahko seveda tudi odprejo s.p. Kako odpreti s.p. in kako poteka postopek? Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev in delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Precej je bilo tudi komercialnih zastopnikov za prodajo, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Veliko jih je našlo zaposlitev tudi kot vozniki osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrokov, natakarjev, zidarjev, kuhinjskih pomočnikov ter delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Januarska brezposelnost se povečala v vseh območnih službah

Januarska brezposelnost se je v primerjavi z decembrom povečala v vseh območnih službah zavoda. Najbolj se je povečala v OS Murska Sobota (za 9,4 %). Za več kot pet odstotkov pa se je povečala še v OS Kranj, OS Velenje, OS Maribor in OS Ptuj. Najmanj se je v povečala v OS Nova Gorica (za 1,6 %) in OS Trbovlje (za 1,9 %).

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja