Go to Top

Evidence za normirance – katere morajo voditi?

Evidence za normirance – kaj je potrebno voditi, če poslujete kot normiranec?

Evidence za normirance – veliko samostojnih podjetnikov se odloča za poslovanje z normiranimi odhodki. Zakaj je temu tako? Katere so nujne evidence za normirance? Če tudi vi razmišljate o registraciji s.p., je Data točka vaša rešitev. Vodimo vas skozi celoten postopek registracije podjetja. Ob strani pa vam stojijo tudi davčni, pravni in podjetniški svetovalci. Celotno podporo podjetjem in podjetnikom pa zaokrožuje naš računovodski servis. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter rezervirajte termin registracije podjetja.

Informativni izračun plače

Evidence za normirance – zakaj se sploh odločiti za normiran s.p.?

Več o tem, kaj morate vedeti če želite poslovati kot normiranec s.p. lahko preberete v tem članku. Samostojni podjetniki se za poslovanje z normiranimi odhodki velikokrat odločajo, ker je v nekaterih primerih davčno ugodnejše. Prav tako pa evidence za normirance prinašajo manj obveznosti. Evidence za normirance so sicer tudi tema našega seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec! Preverite naslednji termin in se prijavite!

Tudi d.o.o. lahko ustanovite na Data točki!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Evidence za normirance – kako sploh postati normiranec?

Samostojni podjetniki normiranci najlažje postanejo ob registraciji s.p. na Data točki. Naši referenti vas opozorijo na to možnost ter vam pripravijo dokumentacijo. Če se odločite, da se boste poslovali kot normiranec, morate Fursu v 8 dneh od vpisa v Poslovni register Slovenije, to sporočiti. Po preteku teh osmih dni (od vpisa samostojne dejavnosti v register), podjetnik do konca poslovnega leta svoje odločitve več ne more spremeniti.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Evidence za normirance določene v pravilniku

Evidence za normirance, ki jih morajo voditi, so določene v Pravilniku o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnosti. Evidence za normirance, ki se morajo voditi so:

  • Evidenca izdanih knjigovodskih listin,
  • Evidenca osnovnih sredstev in
  • Morebitne druge evidence, če tako zahtevajo predpisi za dejavnost, v kateri poslujejo.

V kolikor se normiranec s.p. registrira tudi kot DDV zavezanec, mora voditi tudi evidence, ki jih zahteva zakonodaja s področja davka na dodano vrednost.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Evidence za normirance – evidenca knjigovodskih listin

Evidenca knjigovodskih listin se mora voditi vezano. In sicer računalniško ali na prostih listih. V evidenco se vpisujejo knjigovodske listine, ki dokazujejo poslovne dogodke glede prihodkov normiranca. Vpisi morajo biti v časovnem zaporedju. Naknadna spreminjanja in nedovoljeni vpisi naj ne bi bili omogočeni, oziroma mora biti zagotovljena sledljivost.

Informativni izračun za normirance

Evidence za normirance – evidenca osnovnih sredstev

Evidenca osnovnih sredstev vsebuje zaporedno številko osnovnega sredstva, njegov opis, stanje in gibanje, podatke o listini ter nabavno vrednost. Kljub temu, da so evidence za normirance maloštevilne, je vseeno zahtevano določeno znanje ter čas. Znanje ima prav gotovo naš računovodski servis Data, ki ima več kot 30-letne izkušnje. Če bi želeli postati stranka našega računovodskega servisa, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za ponudbo.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja