Go to Top

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – lažje do stanovanja?

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – v veljavi zakon

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – s 5.5.2022 je začel veljati zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade. Kaj predvideva? Bodo mladi lažje prišli do stanovanja?

Informativni izračun plače

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – kaj je predvideno?

Stanovanjska jamstvena shema za mlade oz. zakon med drugim predvideva, da bo država mladim do 38 let ter mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema dala jamstvo za najem bančnega posojilo do 200 tisoč evrov, z ročnostjo do 30 let. Banka Slovenije je tudi omilila pogoj, da mora osebi za vsakega otroka po plačilu kredita ostati še 237 evrov. Ali stanovanjska jamstvena shema za mlade dejansko pomeni, da bodo mladi lažje prišli do prvega stanovanja?

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

 Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – kdo bo lahko dobil jamstvo?

Jamstvo bo lahko dobil član mlade družine ali tisti, ki bo v letu izdaje jamstva star največ 38 let. Ob tem mora biti slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Prav tako bo moral imeti sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas s povprečno neto plačo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji. Prav tako pa skupni dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, v letu pred najemom kredita ne bodo smeli presegati 1,5-kratnika povprečne neto plače v Sloveniji. Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200.000 evrov ter z ročnostjo do 30 let. Mimogrede, bi želeli oddajati sobe? Se vam bolj splača odpreti s.p. ali oddajati kot sobodajalec? Prijavite se na naš seminar!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Stanovanjska jamstvena shema za mlade – kreditojemalec mora kredit zavarovati s hipoteko

Kreditojemalec bo moral kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 % glavnice kredita. Stanovanjska jamstvena shema za mlade oz. vabilo bankam k oddaji ponudb za dodelitev jamstvenih kvot za stanovanjsko jamstveno shemo bo po zakonu objavila SID banka. To se bo zgodilo v naslednjih treh mesecih. Kreditni posli iz stanovanjske jamstvene sheme za mlade pa se bodo začeli sklepati v roku šestih mesecev. Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme je 300 milijonov evrov. Letno se bo v tej višini obnavljal do konca leta 2032, je še določeno v zakonu.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja