Go to Top

Elektronska oddaja vlog za delovna dovoljenja za državljane Bosne in Hercegovine

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Delodajalci, ali veste, da lahko po novem elektronsko oddate vloge za delovna dovoljenja za prvo ali strokovno zaposlitev državljanov Bosne in Hercegovine? Elektronsko oddaja vlog za delovna dovoljenja za prvo ali strokovno zaposlitev lahko vložite na portalu e-VEM.

Nekatere vloge je potrebno še vedno vložiti na upravni enoti, nekatere pa tudi preko portala eVEM oz. SPOT. Preverite ali lahko sami elektronsko oddate vlogo za delovna dovoljenja!

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji ter na podlagi Pravilnika o spremembi in dopolnitvi Pravilnika o oddaji vlog v sistem za podporo poslovnim subjektom, je od 24.12. 2018 možno, da delodajalci sami pridobijo delovna dovoljenja na podlagi elektronske vloge za delovno dovoljenje.

Pravni nasvet

Zaposlitev in delo tujca

Če želite zaposliti državljana tretjih držav, mora ta imeti veljavno enotno dovoljenje za prebivanje in delo. V primeru, da želite zaposliti državljana Bosne in Hercegovine, pa potrebujete tudi delovno dovoljenje po bilateralnem sporazumu, ki se šteje kot soglasje k enotnemu dovoljenju.

Informativni izračun dohodnine

Pogoji, pod katerimi, lahko delodajalec zaposli tujca ostajajo nespremenjeni in je potrebno med drugim izkazati aktivno poslovanje:

  • podjetje mora imeti v času 6. mesecev pred vložitvijo vloge najmanj enega zaposlenega za polni delovni čas, ki je vključen v obvezna socialna zavarovanja,
  • podjetje mora imeti najmanj 10.000,00 EUR na mesec prilivov iz naslova opravljanja dejavnosti v obdobju 6. Mesecev pred vložitvijo vloge, na transakcijski račun odprt v Republiki Sloveniji,
  • novo nastalo podjetje mora izkazati investicijo v višini 50.000,00 EUR.

Preberite tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja