Go to Top

Dodatki za prehrano in prevoz bi morali biti višji, pozivajo sindikati!

Dodatki za prehrano in prevoz se niso zvišali od leta 2008

Dodatki za prehrano in prevoz bi se morali zvišati, so pozivi sindikatov. Sindikati so opozorili, da se dodatki za prehrano in prevoz na delo niso zvišali že od leta 2008. Na drugi strani pa so se cene hrane in bencina od takrat zelo zvišale. Mimogrede, potrebujete pomoč glede vprašanj delovnega prava? V našem podjetju Data imamo tudi odlične pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pošljete povpraševanje na data@data.si.

Informativni izračun plače

Sindikati na vlado in ministrstvo za delo s pobudo, da se zvišajo dodatki za prehrano in prevoz

Sindikati so na ministrstvo za delo in vlado poslali pobudo za uskladitev zneskov, ki so določeni v uredbi o povračilu stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Pozivajo, da se dodatki za prehrano in prevoz zvišajo. Želijo si, da bi se neobdavčen znesek prehrane med delom zvišal za 29,2 odstotka, neobdavčen znesek povračila stroškov prevoza pa najmanj za 24,5 odstotka.

Ustanovite podjetje na Dati!

Več opozoril za spremembo uredbe

Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so sporočili, da so sindikalne centrale večkrat opozorile, da je treba višino denarnih zneskov, ki se ne štejejo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, nujno spremeniti. Med njimi so tudi dodatki za prehrano in prevoz. V sporočilu za javnost so še sporočili, da se višina ni uskladila oz. spremenila že vse od avgusta 2008. Po njihovem mnenju to pomeni, da uredba danes ne določa zneskov, ki bi bili primerni oz. bi zagotovili ustrezno, neobdavčeno povračilo stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Preberite tudi – Dohodninska novela je bila sprejeta! Višje plače aprila?

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Kaj je še določeno v tej uredbi?

V uredbi so med drugim določeni dodatki za prehrano in prevoz – a to niso edini zneski, ki so določeni v tej uredbi. Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja med drugim določa zneske dnevnic, terenskega dela, solidarnostne pomoči, jubilejnih nagrad, odpravnine ob upokojitvi, nagrad in povračil za obvezno delovno prakso dijakov in študentov, plačil vajencem za obvezno praktično delo ipd.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Za koliko so se od 2008 zvišale cene hrane in bencina?

V pobudi so sindikati izpostavili, da so se od avgusta 2008 do februarja letos cene hrane in brezalkoholnih pijač povišale za 29,2 odstotka. Cena za liter 95-oktanskega bencina pa se je v istem obdobju zvišala za 24,5 %. Sindikalisti se tako v pobudi zavzemajo, da bi se dodatki za prehrano in prevoz zvišali v višini teh odstotkov. Želijo si, da se neobdavčen znesek prehrane med delom uskladi v višini 29,2 %, neobdavčen znesek povračila stroškov prevoza na delo ter z dela in povračilo stroškov kilometrine na službenem potovanju pa v višini najmanj 24,5 %. Če bi se dodatki za prehrano in prevoz dejansko zvišali po tem predlogu, bi to pomenilo naslednje:

  • neobdavčen znesek za povračilo stroškov prehrane bi znašal 7,91 evra;
  • znesek kilometrine za povračilo stroškov prevoza na delo ter z dela bi znašal najmanj 0,22 evra/km;
  • znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa bi znašal najmanj 0,46 evra/km.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Poziv tudi za zvišanje ostalih zneskov

Poleg tega, da pozivajo k temu, da se zvišajo dodatki za prehrano in prevoz, so se sindikati zavzeli, da se uskladijo tudi posamezni zneski, ki so določeni v uredbi. Predlagajo, da bi se uskladili v višini 19,2 odstotka – toliko je namreč znašala letna inflacija od avgusta 2008 do februarja letos. Obenem pa so poudarili še, da bi se ustreznost najvišjih neobdavčenih zneskov preverjala vsake nadaljnje tri mesece – v primeru znatne rasti cen, pa bi se zneski tudi ustrezno uskladili.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja