Go to Top

Prevoz in kilometrina – Kako se obračunata?

Prevoz in kilometrina sta nekaj kar ni prosta izbira delodajalca, temveč zakonsko določilo. Temu namensko niso potrebna pogajanja med pogodbenima strankama iz delovnopravnega razmerja. Skladno z 130. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delodajalec namreč dolžan delavcu povrniti stroške v zvezi z delom, med katere sodita tudi prevoz in/ali kilometrina.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Prevoz je le eden izmed stroškov, ki vam ga mora delodajalec povrniti. Poleg slednjega vam na službeni poti pripadajo tudi dnevnice. Preverite kdaj in v kakšni višini.

Informativni izračun dnevnice

Prevoz in kilometrina – dva ločena izračuna!

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Ko omenjamo obračun prevoza in kilometrine je seveda potrebno narediti dva ločena izračuna. Zneski za povračilo prevoza na delo (in iz njega) znašajo 0,18 evra na kilometer. Tovrsten prevoz se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine stroškov javnega prevoza. Ta se torej izračunava od običajnemu bivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela – v primeru, da je delovno mesto vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

Kilometrina za službeno potovanje se obračuna po 0,37 evra.

odpoved delovnega razmerja

Potni nalog za službeno pot

Dalje, do nadomestila za službeno potovanje smo upravičeni tudi, če opravimo pot med delovnim časom. Uveljavljamo ga prek potnih nalogov. Povračilo stroškov prevoza se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dejanskih stroškov. Denimo za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Do nadomestila ste ravno takoupravičeni za prevoz, ki se izvaja z osebnim avtomobilom ali s kombiniranim vozilom v komercialne namene oziroma za najem osebnega avtomobila. Za povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju šteje tudi povračilo stroškov za takse (npr. letališke takse, cestnine, parkirnine). V kolikor pa ima delavec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec zagotovi tudi gorivo. Potemtakem se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Obračun prevoza in kilometrine se opravlja dokaj rutinsko. Pa vendarle podjetniku – v nekaterih primerih tudi računovodji – vzame vsak mesec kar nekaj časa. Navadno se obračun prevoza in kilometrine izdela ročno – v Excelu ali Wordu. Kasneje pa večina podjetij uporablja katerega izmed programov za računovodstvo. Potni stroški morajo biti delavcu povrnjeni na TRR. Pri čemer mora biti razviden obračun prevoza in kilometrine tudi iz plačilne liste.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Pavšalni prispevki za popoldanski s.p.
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plača
  4. Kadrovske evidence

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja