Go to Top

Inflacija v 2021 je bila 4,9-odstotna! Višje cene energije in hrane!

Inflacija v 2021 – višje cene energije ter hrane

Inflacija v 2021 – v letu 2021 so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 4,9 odstotka. Najbolj so na inflacijo vplivale višje cene naftnih derivatov, hrane ter toplotne energije.

Informativni izračun plače

Inflacija v 2021 – poznate naše podjetje?

Preden pogledamo, kako so se v lanskem letu dvignile cene, vam želimo na kratko predstaviti naše podjetje Data! Že več kot 30 let pomagamo obstoječim ter bodočim podjetnikom. Na enem mestu vam nudimo vse informacije, ki jih potrebujete za zagon in poslovanje podjetja. Pri nas lahko registrirate d.o.o. ali pa ustanovite s.p. Pomagajo vam izkušeni podjetniški svetovalci, ki imajo podporo tudi v davčnih in pravnih svetovalcih. Naše storitve zaokrožuje tudi računovodski servis. Ponujamo pa tudi storitve za tujce. Če potrebujete še dodatne informacije, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO NA DATI!

Inflacija v 2021 – kaj se je najbolj podražilo?

V 2021 so se najbolj podražili naftni derivati. Dizelsko gorivo se je podražilo za 34,5 odstotka, bencin za 31,8 odstotka, tekoča goriva pa za 13,7 odstotka. Hrana se je podražila za 4 odstotke, toplotna energija pa za 70,9 odstotka. Podražile so se tudi storitve v restavracijah ter hotelih (6,1 odstotka), oblačila in obutev (5,9 %) ter stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (5,7 %). Za osem odstotkov so povišale cene novih avtomobilov. Dražji pa so bili tudi izdelke ter storitve za rekreacijo in kulture (3,4 %).

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Inflacija v 2021 – kaj se je pocenilo?

Letno inflacijo so nekoliko omilile nižje cene storitev zasebnega zdravstvenega zavarovanja (znižale so se za 12,7 %). Prav tako pa so bile nižje cene telefona ter telefaksa (nižje za 3,9 odstotka). Povprečna letna inflacija je v 2021 znašala 1,9 odstotka. Cene poltrajnega blaga in blaga dnevne porabe so se v enem letu v povprečju zvišale za 4,8 odstotka oz. 7,2 odstotka. Cene trajnega blaga v pa so se v povprečju povišale za 6,5 odstotka. Cene storitev so se povišale za 1,5 odstotka.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Inflacija v 2021 – na mesečni ravni v povprečju brez sprememb

V povprečju se sicer cene v decembru glede na november niso spremenile. So se pa nekateri izdelki in storitve vseeno opazno podražili, nekateri pa pocenili. Za 2,1 odstotka se je podražila hrana. Prav tako so se podražili mednarodni poleti (za 43,3 %), toplotna energija (6,5 %) ter novi avtomobili (1,5 %). Decembra se je v primerjavi z novembrom zvišala cena električne energije (1,7 %) ter cene stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj (0,7 %). Na drugi strani so se decembra v primerjavi z novembrom znižale cene naftnih derivatov in zdravstvenega zavarovanja. Prav tako je k znižanju inflacije prispevalo še cenejše zbiranje odpadkov (4,6 %), počitniški paketi (3,2 %) ter ostale pocenitve.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja