Go to Top

Dodaten plačan dan odsotnosti z dela – ali vam pripada?

Dodaten plačan dan odsotnosti z dela je opredeljen v Zakonu o delovnih razmerjih. Zakon določa osebne okoliščine, v katerih ste upravičeni do plačane odsotnosti z dela. Ali veste, komu po novem pripada dodatni dan plačane odsotnosti z dela? Kaj pa neplačan dopust?

Delodajalci, ali vas zanima odmera dopusta za leto 2020? Ali vesta, da lahko dodatne dneve dopusta uredite tudi z internimi akti? Če potrebujete pravno svetovanje, nas pokličite ter se dogovorite za svetovanje.

Informativni izračun plače

Dodaten plačan dan odsotnosti z dela

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon o delovnih razmerjih določa primere, v katerih delavcu pripada dodaten plačan dan odsotnosti z dela zaradi osebnih okoliščin. Zakon določa, da delavcu pripada dodaten plačan dan odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin.

Informativni izračun dohodnine

Kdaj torej delavcu pripada dodaten plačan dan odsotnosti z dela?

Delavec ima pravico do plačane odsotnosti za vsak posamezni primer:

  1. lastne poroke,
  2. smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  3. smrti staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj,
  4. hujše nesreče, ki zadane delavca.

Delavec ima pravico do plačane odsotnosti z dela za vsako izmed zgoraj navedenih okoliščin; in sicer najmanj en delovni dan.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dodatni plačan dan odsotnosti z dela

Novela Zakona o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela tudi v primeru spremstva otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan. Delavec ima pravico do plačane odsotnosti v primeru spremstva z dela najmanj en delovni dan. Novela zakona, ki določa dodatni dan plačane odsotnosti z dela, je bila sprejeta v decembru 2019.

Do sedaj so imeli pravico do dodatnega dneva plačane odsotnosti z dela samo zaposleni v javnem sektorju na podlagi sodne prakse Vrhovnega sodišča.

Po novem pa dodatni dan plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva otroka, učenca prvega razreda, v šolo na prvi šolski dan, pripade vsem delavcem. Dodatni dan plačne odsotnosti z dela po novem torej ni odvisen več od tega ali ste zaposleni v javnem sektorju ali v zasebnem sektorju.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Dohodninska lestvica 2020
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja