Go to Top

Delo otrok – kaj morate vedeti?

Delo otrok, ki še niso dopolnili 15. let, podrobneje ureja Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ko želimo, da bi otroci nastopili v reklami, na modni reviji, v filmu ali na gledališkem odru, moramo pri tem upoštevati določbe za delo otrok, ki so namenjene zaščiti najmlajših. ZDR-1 namreč vsebuje za otroke do 15. let posebne varstvene določbe.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Ste glavna gonilna sila svojega podjetja? Katerih funkcij nikakor ne smete zanemariti?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Delo otrok do 15. leta v splošnem prepovedano

Na splošno je delo otrok, mlajših od 15. let prepovedano. Delo otrok je dovoljeno le izjemoma, proti plačilu, če otrok sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne ali oglaševalne aktivnosti.

Potrebujete pravno pomoč pri poslovanju vašega podjetja?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Otrok, ki je že dopolnil 13. let lahko ob tem opravlja tudi lažja dela. Vendar lahko dela najdalj 30 dni v posameznem koledarskem letu v času šolskih počitnic, če ga to delo ne ogroža.

Katera dela lahko opravlja določa pravilnik, ne smejo pa ogrožati njegove varnosti, zdravja, razvija, morale in izobraževanja.

Med 13. in 15. letom do 30 dni lažja dela

Primer lažjih del je delo v pisarni (tipkanje in računanje, posodabljanje zapisov, razvrščanje, lažja kurirska dela, urejanje pošte, fotokopiranje). Med lažja dela sodi delo v trgovini (lahke naloge pomočnikov, urejanje izložbe, etiketiranje) in v restavracijah in kavarnah (pospravljanje miz). Prav tako lahko opravlja lažja dela v kmetijstvu (pri hranjenju živali, lahka ročna dela pri setvi in sajenju, odstranjevanje plevela, pobiranje sadja), raznašanje in podobno.

Otrok med 13. in 15. letom lahko sodeluje na primer pri ročnem sestavljanju in nekaterih lažjih delih s stroji. Vseeno pa ne sme delati pri spajkanju, varjenju in lepljenju ter na prižganih električnih napravah. Podobne omejitve veljajo pri delu z lesom. Lahko barva, vendar ne z barvami, ki so zdravju škodljive. Lahko tudi embalira in dela v skladišču, opravlja lažje čiščenje, pomaga v kozmetičnih in frizerskih salonih in pralnicah, vendar ne sme delati z nevarnimi snovmi.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Imate hobi, ki bi ga radi spremenili v dober posel? Pridite na naš brezplačen seminar in spoznajte korake do poslovanja lastnega podjetja!

Več informacij

Prijava na izobraževanje

delo otrok

Za delo otrok potrebujete soglasje

Če otrok še ni dopolnil 15. let mora tako v primeru občasnega dela pri različnih produkcijah kot v primeru opravljanja lažjega dela do 30 dni, izdati inšpektor za delo soglasje. Zanj zaprosijo otrokovi starši oziroma otrokov zakoniti zastopnik.

Potrebujete pravno pomoč? Obrnite se na našo pravno službo, kjer vam bodo z veseljem pomagali! Dosegljivi so na data@data.si ali na 01 6001 530.

Hkrati otroke do 15. leta velja, da med počitnicami ne smejo delati več kot sedem ur na dan in 35 ur na teden. V šolskem času pa ne smejo delati izven pouka več kot dve uri na dan oziroma 12 ur na teden. Med osmo uro zvečer in šesto uro zjutraj je vsako delo otrok prepovedano. Otroci morajo imeti tudi zagotovljen počitek najmanj 14 ur na dan.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja