Go to Top

Čas za odprtje podjetja – koliko časa traja postopek?

Čas za odprtje podjetja – v koliko dneh lahko registrirate podjetje?

Čas za odprtje podjetja je pri postopku registracije s.p. tri dni, pri postopku registracije d.o.o. pa teden dni. Seveda govorimo o postopkih registracije obeh oblik podjetij, ki se ju lahko ustanovi na DATA točki. Bi še pred zaključkom meseca radi ustanovili podjetje? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Odpreti s.p. ali d.o.o.?

Čas za odprtje podjetja, če oseba registrira s.p.

DATA točka ima sistem naročanja strank na postopke registracije podjetij in sprememb podatkov že ustanovljenih podjetij. Ko se oseba naroči na postopek na DATA točki, dobi termin in na dogovorjeni dan in uro se zglasi v podjetju DATA. Na postopek prinese osebni dokument, davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta. Skupaj z referentom nato pripravita potrebne obrazce – dokumente za registracijo s.p. Pripravita prijavo podatkov za vpis s.p. v poslovni register (AJPES), naredita prijavo davčnih podatkov za s.p. (FURS) in pripravita prijavo podatkov za socialno zavarovanje (ZZZS). Postopek registracije na DATA točki traja 30 minut. Referent podpisane dokumente elektronsko odda na omenjene institucije.

Kalkulator za informativni izračun plače

Čas za odprtje podjetja – s.p. v treh dneh dobi po pošti sklep o registraciji

Sklep o vpisu v poslovni register AJPES, podjetnik prejme na naslov, ki ga je določil ob registraciji, naslednji dan od datuma, ki ga je določil na postopku registracije s.p. Čas za odprtje podjetja do prejema sklepa je tri dni. S.p. s svojim poslovanjem torej lahko prične v treh dneh od začetka obiska DATA točke.

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Čas za odprtje podjetja, če oseba registrira d.o.o.

Čas za odprtje podjetja, ko gre za postopek registracije d.o.o. je nekoliko daljši in od podjetnika zahteva več opravil, ki pripeljejo do ustanovitve d.o.o. Tudi v primeru registracije d.o.o. se čas za odprtje podjetja začne s klicem za termin postopka na DATA točki. Na dogovorjeni dan se morajo na postopku osebno zglasiti družbeniki in zastopniki, če to ni ista oseba. Na postopek prinesejo osebni dokument in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Referent DATA točke zanje pripravi vso potrebno dokumentacijo (akt ali družbeno pogodbo, sklepe, izjave, davčno napoved). Deležniki nato podpišejo dokumente. Čas za odprtje podjetja oziroma priprava dokumentacije na DATA točki traja približno 30 minut.

Preberite tudi – Kdaj bo vračilo dohodnine za tiste iz drugega svežnja?

Čas za odprtje podjetja pri d.o.o. je velikokrat odvisen od organiziranosti družbenika

Podjetniki morajo nato z dokumentacijo na banko, kjer odprejo začasni račun kamor nakažejo ustanovni kapital. Banka jim nato izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga vrnejo referentu DATA točke. Takrat šele lahko referent elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Če je z dokumentacijo vse v najlepšem redu, potem sodišče izda sklep o vpisu podjetja v poslovni register. Čas za odprtje podjetja je v primeru d.o.o. dostikrat odvisen od tega, kako hitro se podjetniki organizirajo na banki ter kako hitro vrnejo referentu DATA točke potrdilo o vplačilu kapitala. Za bančno potrdilo velja, da mora biti referentu dostavljeno najkasneje v 14 dneh. Če v tem času potrdila banke ni, se vloga na e-Vem portalu avtomatično izbriše in postopek je potrebno ponoviti. Čas za odprtje podjetja se temu primerno ustrezno podaljša. Kadar se podjetniki dobro organizirajo pa je čas za odprtje podjetja, v tem primeru d.o.o., dober teden dni od začetka opravljanja postopka na DATA točki.

Podrobnosti prav za vaš primer registracije podjetja, nasveti in predlogi, kako se je dobro organizirati in na kaj ne smete pozabiti, so vam na voljo pri svetovalcih podjetja DATA. Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za podjetniško svetovanje!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja