Go to Top

Booking zakonito sobodajalstvo

Booking.com Pred vrati je poletje, večina od nas se veseli, saj si v tem času vzame dopust in si končno privošči sprostitev. Za tiste, ki pa oddajajo stanovanja, apartmaje ali vikende, so lahko prihajajoči meseci, kljub dobičku, prav stresni. Namreč, inšpektorji v poletnih mesecih (maju, juniju, juliju in avgustu) še toliko bolj nadzorujejo, ali sobodajalci zakonito oddajajo svoje nepremičnine. V kolikor inšpektorji ugotovijo, da gre za nezakonito oddajo nepremičnine, torej “na črno”, lahko le-ti zaradi prekrška sobodajalcu izrečejo visoko globo, tudi do 30.000 evrov. Oddajate stanovanje preko platforme kot sta Airbnb ali Booking.com? Za davčni nasvet pri oddaji stanovanj se obrnite na naše davčne svetovalce.

Informativni izračun dohodnine

Sobodajalci, če želite v miru spati, uredite vse potrebno, da bo oddajanje nepremičnine preko platform kot sta Airbnb in Booking.com zakonito in vas ne bo skrbelo v primeru, če vam potrka na vrata inšpektor.

Po Zakonu o gostinstvu (ZGos) je sobodajalec:

ki nudi gostom nastanitev z zajtrkom ali brez, v lastnem ali v najetem stanovanju ali počitniški hiši.

Oddajanje nepremičnin preko Airbnb in Booking.com

Iščete zanesljivo računovodstvo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Nadaljevanje članka je namenjen predvsem obravnavi sobodajalca kot fizične osebe, ki bi želela oddajati nepremičnino preko platforme, kot sta npr. Airbnb, Booking.com. Airbnb in Booking.com sta spletna portala namenjena oddajanju sob, apartmajev in drugih nepremičnin, ki jih gostitelj nudi svojim gostom proti plačilu.

Fizična oseba je lahko sobodajalec, če opravlja dejavnost le občasno, skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu, gostom nudi do 15 ležišč in je vpisana v Poslovni register Slovenije.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Preden sobodajalec začne zakonito opravljati dejavnost na platformah Airbnb, Booking.com ipd., mora urediti vso potrebno dokumentacijo za zakonito oddajanje nepremičnine. Pridobiti mora dokazilo o lastninski ali razpolagalni pravici, kar pomeni, v kolikor sobodajalec ni lastnik nepremičnine (dokazuje z izpiskom iz zemljiške knjige), mora izkazovati pravico razpolaganja z njo. To razpolagalno pravico dokazuje z najemno ali podnajemno pogodbo. Pridobiti je potrebno uporabno dovoljenje glede stanovanjske namembnosti nepremičnine. Potrebno je soglasja solastnikov, npr. v primeru večstanovanjske hiše mora nosilec dejavnosti pridobiti soglasja vseh solastnikov. Glede same nepremičnine pa je potrebno zagotoviti splošne minimalne pogoje, in sicer kot so požarni red, minimalni tehnični pogoji. Slednji so določeni v Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Poleg vsega naštetega pa je potrebno urediti stanovanje v skladu s Pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov.

Ko sobodajalec uredi in si pridobi vso potrebno dokumentacijo, ki jo je priporočljivo imeti pri sebi v primeru obiska inšpektorja, se nato vpiše v register AJPES. Vsi ti predhodno izpolnjeni pogoji pomenijo, da sobodajalec lahko zakonito začnete opravljati dejavnost za oddajanje nepremičnin tudi preko platform kot sta Airbnb in Booking.com.

Pravni nasvet

Za zakonito oddajanje nepremičnin preko Airbnb in Booking.com, mora sobodajalec poskrbeti še za:

  • zakonito izdajanje računov,
  • poročati podatke o gostih in prenočitvah prek spletne aplikacije eTurizem,
  • plačevati davek od dohodka iz dejavnosti,
  • plačevati turistično takso,
  • plačevati pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko ter za zdravstveno zavarovanje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja