Go to Top

Bi radi izvažali ali širili vaše podjetje v tujino? Kakšni so za to ekonomski indikatorji in napovedi drugod po Evropi?

Napovedi za Evropsko unijo kot celoto so, kljub zaostrenim zunanjim ekonomskim okoliščinam, še vedno pozitivne. Pozitivne napovedi obetajo gospodarsko rast za vsaj dve leti, navkljub manjši stopnji rasti. V kolikor razmišljate o izvoznih poslih je dobro preveriti, kakšne so ekonomske napovedi in izhodišča tudi za Slovenijo in predvsem za preostale članice Evropske unije, saj mora vstop na tuje trge biti izjemno dobro načrtovan. Izkoristite pozitivne napovedi in ustanovite svoje podjetje.

Informativni izračun plače

Napovedi in trendi za Slovenijo so pozitivni in to predstavlja dobro iztočnico za izvozne posle

Slovenija je v lanskem letu zabeležila visoko stopnjo rasti, čeprav nižjo od leta 2017. A je rast zajela ekonomijo široko in na več sektorjih hkrati. Padla je tudi brezposelnost na najnižji nivo od leta 2008. Tako je za 2019 in 2020 napovedana visoka in rastoča stopnja potrošnje in ugodno okolje za financiranje. Dvignjeno zaupanje v gradbeni sektor in rast javnih investicij s pomočjo evropskih sredstev so dejavniki, ki indicirajo visoko gospodarsko aktivnost in ohranja pozitivne napovedi za rast BDP.

Kako je potem splošno v EU?

Bi radi izvažali ali širili vaše podjetje v tujino? Kakšni so za to ekonomski indikatorji drugod po Evropi?Evropska Unija kot združek 28 držav uživa že leten padec brezposelnosti. Države, ki uporabljajo Evro beležijo tudi stopnjo rasti BDP/prebivalca. Slabši napovedi rasti na Kitajskem, nesigurnostim povezanim s trgovinsko vojno, in višjim stopnjam tveganja, kljubuje napoved občutno nižjih cen nafte v jeseni 2019 in bolj šibkim Evrom in robustnim stopnjam investiranja. Potencial za rast predstavlja potrošnja znotraj EU. Rast je napovedana tudi za investiranje znotraj EU in izboljšan dostop do financiranja.

Najboljša rast v zaposlovanju je v zadnjem obdobju bila zabeležena v gradbenem sektorju in brezposelnost v celoti ostaja na nižji ravni kot pred krizo v letu 2008.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Tudi ostale države članice imajo kljub manjši stopnji rasti, rast še vedno pozitivno…

Napovedi za Nemčijo so zaradi zmanjšanja izvoza mlačne, kljub temu pa so iztočnice za države znotraj Evropske unije še vedno pozitivne. Tako večino držav napoveduje pozitivno ekonomsko rast in tudi pozitivne posamične ekonomske indikatorje. Večino držav je odvisnih od gibanja na zunanjih trgih in izvoza, vendar je mogoče v vsaki od njih zaznati močno stopnjo domestične potrošnje.

Hrvaška beleži letno padajočo stopnjo brezposelnosti in štiri leta trajajočo porast GDP na prebivalca. Za Hrvaško se napoveduje povečanje v porabi Evropskih sredstev in zato se predvideva povečanje v stopnji investicij. Rast GDP in padajočo brezposelnost je vsekakor mogoče zaznati tudi pri državah kot so Poljska, Češka in Slovaška. Na Poljskem so v lanskem letu zabeležili celo 5,1% rast BDP-ja, kar je največja rast od leta 2007.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Španija uživa rast BDP in BDP/prebivalstva od druge polovice lanskega leta, padajočo inflacijo in brezposelnost. Portugalska dosega večleten padec inflacije. Napovedi so enake tudi za gospodarstvo izven Evropske unije, kjer je napovedana tudi visoka stopnja nesigurnosti in tveganj.

Napovedi ekonomistov obetajo pozitivno rast gospodarstva v letu tudi za Bolgarijo, saj rasti plač poganjajo domestično potrošnjo in skupaj višjimi outputi predstavljajo pozitivne iztočnice za bruto-domestični proizvod (BDP). Tudi Češka republika je doživljala rast BDP-ja na podoben način kot Romunija -predvsem na podlagi domestične potrošnje in rasti plač.

Pravni nasvet

Celoletni trend upadanja brezposelnosti uživa tudi Irska, kot tudi Nizozemska. V Irski beležijo tudi zanesljivo rast v gradbenem sektorju in ta je predvidena vsaj še do konca 2019. Irska se lahko baha tudi z rastočo domestično potrošnjo in nizko inflacijo, navkljub izpostavljenosti izhoda Združenega Kraljestva iz EU. Rast BDP/prebivalstva beležijo tudi v Latviji in Litvi in v obeh državah to tudi spodbuja privatno potrošnjo, z izjemo kmetijskega sektorja.

Izkoristite pozitivne napovedi in ustanovite svoje podjetje! Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Navkljub drugim indikatorjem upada tudi brezposelnost v Grčiji in tako raste tudi domestična potrošnja. Romunija ima rastoč BDP/prebivalca in v letošnjem leto rastočo industrijsko produkcijo.

Francija ima zadnje dve leti pozitivno rast BDP in napovedi obetajo, da se bo ta do neke mere še zviševal do konca leta. Tudi uvoz je predviden za rast v drugi polovici letošnjega leta.

Za Italijo se obetajo boljši izgledi v letu 2020, še posebej z vidika rasti BDP. Tudi v Avstriji se obeta (nižja) a še vedno pozitivna rast BDP.

Informativni izračun dohodnine

Ste se za posel v tujini že oglasili na posvetu pri našem davčnem svetovalcu?

Tudi pri našem podjetju, Data d.o.o., nudimo davčne in računovodske storitve tudi za izvoznike in v primeru širjenja Vašega posla v tujino, omogočamo obdelavo ključnih izhodišč za posel iz davčnih vidikov. Naše stranke imajo ob sklenjeni pogodbi za vodenje računovodstva tudi ugodnosti pri koriščenju svetovanja pri našem davčnem strokovnjaku. Nudimo tudi cel nabor računovodskih paketov, kjer so vključena davčna ali pravna svetovanja na mesečni ravni. V kolikor pa potrebujete pravni nasvet, pa pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja