Go to Top

Begunec iz Ukrajine ima pravico do samozaposlitve!

Begunec iz Ukrajine ima pravico do samozaposlitve! - Data d.o.o.

Begunec mora za samozaposlitev oz. registracijo lastnega s.p. imeti urejen status

Begunec, tudi tak ki je prebegnil iz Ukrajine, ima na osnovi Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb pravico do samozaposlitve v lastnem s.p.-ju. V postopku registracije lastnega s.p. se begunec ne tretira kot tujec na trgu dela, ampak ima do njega prost dostop. Tako ne gre skozi »rešeto« pridobivanja dovoljenja za delo. Begunec tako ne potrebuje soglasja k enotnemu dovoljenju ali modri karti EU, kot tudi ne potrebuje dovoljenja za sezonsko delo.

Informativni izračun plače

Begunec si mora najprej urediti začasno zaščito

Begunec mora ob vstopu v državo izjaviti, da namerava v tej državi zaprositi za začasno zaščito. Pri policiji mora izpolniti vlogo za začasno zaščito in predložiti vsa dokazila, ki so potrebna za priznanje te zaščite. Policija posreduje vlogo in dokazila upravni enoti, ki je pristojna za območje begunčeve nastanitve. Begunec mora pri uradu, ki je pristojen za oskrbo in integracijo migrantov, prijaviti prebivališče, kot tudi vsako spremembo tega v treh dneh po spremembi. Zagotavljanje pravic prosilcem za začasno zaščito podrobneje ureja Uredba o načinu zagotavljanja pravic osebam z začasno zaščito.

Tudi d.o.o. lahko ustanovite na naši Data točki! Pokličite na 01/600-1530!

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Begunec mora pridobiti tudi ostale dokumente, kot bi jih potreboval državljan

Begunec potrebuje za registracijo tudi slovensko davčno številko in EMŠO številko. Za postopek registracije s.p. mora navadno pridobiti tudi overjeno izjavo lastnika objekta za naslov, kjer bo sedež podjetja. Kot begunec mora ob registraciji s.p. dokazovati status začasne zaščite z izkaznico osebe z začasno zaščito. Begunec sicer potrebuje dokazila iz matične države, vendar lahko te pridobi na veleposlaništvu Ukrajine v Republiki Sloveniji. Mimogrede, v našem podjetju Data nudimo tudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij, prav tako pa nudimo podporo tudi pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in delo. Če bi potrebovali naše storitve, smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

S.p., ki ga odpre begunec je na trgu izenačen z drugimi

Begunec ima lahko s.p. registriran že v dnevu ali dveh. Pri tem se lahko odloči za obdavčitev kot normiranec ali po dejanskih stroških. Plačevati mora mesečne prispevke in akontacijo davka na dobiček. Od begunca so zahtevana enaka poročanja in izpolnjevanje pogojev za opravljanje dejavnosti, kot bi jih pričakovali od slovenskega državljana. Tudi begunec ima pravico do olajšave pri prispevkih ob prvem odprtju s.p. Ta znaša 50 % za PIZ-ov del prispevkov v prvem letu in 30 % v drugem letu od datuma odprtja s.p. Prispevki bi v prvem letu (2022) tako trenutno znašali skupaj z olajšavo le 307,54 evra za s.p. v katerem bo begunec zaposlen za polni delovni čas.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja