Go to Top

Begunci – prvič takojšnja aktivacija direktive o začasni zaščiti!

Begunci iz Ukrajine bodo dobili dovoljenje za začasno prebivanje

Begunci iz Ukrajine so trenutna realnost. Evropska komisija je aktivirala direktivo o začasni zaščiti. S tem je omogočen hiter odziv ob množičnem bežanju ljudi iz Ukrajine. Kaj vse bo prinesla ta direktiva? V Sloveniji se bi naj zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb aktiviral do petka.  Mimogrede, v našem podjetju nudimo tudi storitve za tujce! Pomagamo jim pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji, prav tako pa nudimo pomoč pri pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje za tujce. Če bi potrebovali katero izmed naših storitev, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Prvič v zgodovini prišlo do aktivacije direktive o začasni zaščiti

Kaj aktivacija direktive o začasni zaščiti pomeni? To pomeni, da begunci iz Ukrajine dobijo začasno zaščito v Evropski uniji. Dobijo dovoljenje za začasno prebivanje, pa tudi dostop do izobrazbe in trga dela. Direktiva o začasni zaščiti določa, kako ravnati v primeru množičnega nenadnega prihoda oseb iz določene države. Begunci s kriznega območja dobijo pravico do takojšnje vsesplošne začasne zaščite v članici Evropske unije. Begunci v tem primeru ne rabijo čakati na odobritev prošnje za azil. Direktiva beguncem omogoča enako zaščito v vseh državah članicah.

Registrirajte s.p. pri nas!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Kaj se je spremenilo glede bolniške z marcem?

Za koga velja?

Začasna zaščita velja za ukrajinske državljane in druge državljane tretjih držav, ki so si dom uredili v Ukrajini, ter za njihove družinske člane. Prav tako bo zaščita veljavna tudi za neukrajinske državljane ter osebe brez državljanstva, ki zakonito bivajo v Ukrajini ter se ne morejo vrniti v svoje države. To so na primer prosilci za azil in begunci.

Sp prispevki 2022 – toliko bodo znašali letos!

Kaj bo z ukrajinskimi begunci v Sloveniji?

Na ministrstvu za notranje zadeve je v pripravi sklep, ki bo vladi predlagal aktiviranje zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb. Ta bo (kot omenjeno že zgoraj) predvidel, da bodo begunci iz Ukrajine dobili takojšnjo začasno zaščito. Zakon bi naj bil aktiviran najpozneje do petka. Sklep o aktivaciji direktive je bil sicer prejšnji petek objavljen v Uradnem listu EU. Doslej je po podatkih ministra za notranje zadeve sicer za mednarodno zaščito v Sloveniji zaprosilo nekaj več kot 300 beguncev iz Ukrajine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja