Go to Top

Modra karta EU: pogoji za pridobitev

Modra karta EU je dovoljenje, na podlagi katerega je tujcu omogočen vstop in prebivanje v Republiki Sloveniji ter opravljanje dela zaradi visokokvalificirane zaposlitve. Kakšna stopnja izobrazbe je v takih primerih zahtevana in kakšni so ostali pogoji za pridobitev takšnega delovnega dovoljenja? V nadaljevanju vam bomo predstavili kaj prinaša modra karta EU in na kaj je potrebno, da ste kot delodajalec pozorni.

Informativni izračun plače

V podjetju DATA, d.o.o. nudimo številne storitve za tujce v Sloveniji in njihove delodajalce, ki so povezani z delom in bivanjem tujcev v Sloveniji. Pridobivanje dovoljenj za tujce običajno predstavlja za delodajalce precej velik izziv. Naši strokovni usposobljeni zaposleni poskrbijo, da lahko modra karta EU hitreje urejena. Poskrbijo tudi za pridobivanje drugih dovoljenj. Za vsa povpraševanja in svetovanje so vam na voljo po elektronski pošti data@data.si ali na telefonski številki 01/600-1530 .

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Modra Karta EU: stopnja izobrazbe tujca in pridobivanje karte?

Modra karta EU se lahko pridobi le na osnovi visokokvalificirane zaposlitve, kar pomeni, da je v tem primeru še posebej pomembna izobrazba. Zahteva je, da ima tujec vsaj visokošolsko izobrazbo. Poleg tega je pogoj tudi, da delodajalec zanj zagotoviti plačo v višini vsaj 1,5-kratnika povprečne letne bruto plače v Sloveniji. Za izdajo soglasja za ureditev modre karte EU je pomembno tudi, da v evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) ni drugih ustreznih brezposelnih oseb.

Interni akti podjetja

Modra Karta EU: dokazilo o stopnji izobrazbe

Modra karta EU je možno pridobiti na podlagi vložene prošnje, h kateri je potrebno predložiti kar nekaj dokazil.

  • Za primerjavo tujega in slovenskega izobraževanja je pomembna informacija o umeščenosti tujega izobraževanja v izobraževalni sistem v državi izvora.
  • Zato se mora tujcu, da dokaže, da je njegova stopnja izobrazbe dovolj visoka, izdati odločba ali mnenje pristojnega organa v Sloveniji za priznavanje oziroma vrednotenje izobraževanja.
  • V Sloveniji mnenja izdaja ENIC-NARIC center.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Pravno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Modra karta EU prinaša tujcu še eno pomembno prednost!

Tujec, državljan tretje države, mora po pridobitvi klasičnega dovoljenja za delo in bivanje, čakati vsaj eno leto, da lahko vloži vlogo za pridobivanje dovoljenja za svoje družinske člane.

Modra karta EU pa prinaša pomembno prednost pri izdaji dovoljenj na podlagi združitve družine. Modra karta EU omogoča, da takoj, ko tujec pridobi dovoljenje, zaprosi tudi za dovoljenja za prebivanje za družinske člane.

Prijava na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja