Go to Top

Zaostrena monetarna politika – kaj je prinesla?

Zaostrena monetarna politika Banke Slovenije že izraža prve simptome v obliki upada potrošnikih in stanovanjskih posojil. Podatki Združenja bank namreč kažejo, da je v novembru in decembru število stanovanjskih posojil upadlo za približno 40 odstotkov. Istočasno pa beležijo tudi 60 odstotni padec potrošniških kreditov.

Bo drastičen upad kreditiranja vplival na vaš življenjski standard?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Podatki napovedujejo, da bo zaostrena monetarna politika imela negativen vpliv tudi na BDP, znižanje življenjskega standarda, zmanjšanje kreditiranja od 600 do 740 milijonov letno in povečanje števila kreditno nesposobnih na več kot 300.000 ljudi.

Zaostrena monetarna politika ne vpliva na zadolževanje v tujini in kreditiranje gospodarskih družb.

Potemtakem se zaostrena monetarna politika najbolj odraža v težji dostopnosti slehernega državljana do tovrstnih posojil. Zaposleni, ne veste, ali ste kreditno sposobni po novih pogojih? O kreditnih pogojih smo Datini strokovnjaki že pisali v prispevku, ki si ga lahko preberete na povezavi.

Informativni izračun plače

Drastičnega upada tovrstnih posojil v zadnjih dveh mesecih preteklega leta ne moremo povezovati z makroekonomskimi neravnotežji. Iz statistik ni razvidno, da bi bilo zaznano pomanjkanje agregatnega povpraševanja po denarju. Tudi letna gospodarska rast je zavidljiva, saj je zabeležena pri 4,1 odstotku.

Ravno tako je spodbudna dohodkovna politika, znotraj katere se je povprečna neto plača ustavila pri 1234, 75 eura. Ne veste, kakšna sta vaša neto in bruto plača? Naredi preprost in hiter izračun z našim kalkulatorjem za izračun plače.

Ali boste lahko dobili kredit po novih pogojih?

V veljavo je pred kratkim stopil tudi Zakon o minimalni plači, ki izboljšuje položaj najranljivejših. Zato se je pri razlaganju vzrokov za upad kreditov bolj smotrno ozreti na sklep glavnega regulatorja denarne politike – Banko Slovenijo.

Njegova vsebina se od 1. novembra 2019 nanaša na omejitev ročnosti potrošnikih kreditov in zamejuje največje mesečne obremenitve, tako za stanovanjske kot tudi potrošnike kredite.

Banka Slovenije ocenjuje, da se tveganja, ki so predvsem povezana s potrošniškim kreditiranjem, povečujejo.

Se vaše podjetje odloča za najem kredita v letu 2020? Preverite, ali imate na voljo bančne garancije za kredite preko javih razpisov. Vabljeni na naš seminar Predstavitev aktualnih javnih razpisov, kjer boste lahko preverili, ali so trenutno odprti javni pozivi za bančne garancije.

Informativni izračun dohodnine

Podjetniki (s.p.), če želite preveriti, ali boste tudi po novih pogojih dobili kredit pišite našim pravnim svetovalcem na data@data.si ali pokličite na 01 6001 528 in zahtevajte ponudbo za svetovanje glede najema kredita!

Zaostrena monetarna politika kot svarilo pred nezdravim zadolževanjem

Zato je zaostrena monetarna politika lahko razumljena kot svarilo pred preseganjem meja zdravega zadolževanja. Prav tako glavni regulator ugotavlja, da banke vse pogosteje usmerjajo potrošnike k stanovanjskim namesto potrošnim kreditom. Tako več zaslužijo, saj so pri takšnih kreditih – četudi uživamo obdobje negativnih obrestnih mer – za potrošnika okoli šestodstotne. Za stanovanjska posojila pa znašajo nekaj manj kot tri odstotke.

 Novi kreditni pogoji naj bi vplivali na večji porast in povpraševanje po stanovanjskih posojilih.

Takšna zaostrena monetarna politika velja za banke, hranilnice in podružnice tujih bank, ki opravljajo finančne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Ukrepi pa se ne navezujejo na lizing družbe in preostala podjetja, ki ponujajo potrošniško kreditiranje kot svojo storitev.

Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Kako pa je s stanovanjskimi posojili?

Kljub temu, da zaostrena monetarna politika otežuje oziroma celo onemogoča pridobitev potrošnikih kreditov velikemu delu prebivalstva. Ne prinaša nobenih novosti znotraj kreditnih pogojev na področju stanovanjskih posojil.

Te so še vedno določeni kot razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in dohodkov (na letni ravni) kreditojemalca. Pri čemer slednji ne sme preseči 50 odstotkov za osebe z dohodki od dvakratnika bruto minimalne plače in 67 odstotkov za preostali del dolga.

Informativni izračun plače

Uvedba zavezujočega instrumenta iz »makro-bonitetnega priporočila« tako omejujejo dostopnost do kreditov. Zato lahko razlagamo, da je zaostrena monetarna politika korak v smeri zavarovanja slehernega potrošnika pred iracionalnim izposojanjem. Vendar je potrebno glede na aktualne napovedi Združenja bank razmisliti, kakšne so rezultante takšnega ukrepanja in kaj prinašajo v prihodnosti.

pravninasvet_pravnosvetovanje

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Klicni center za davke poslovnih subjektov
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja