Go to Top

Kredit – zaostritev pogojev za pridobivanje potrošniškega kredita?

Kredit in pridobivanje potrošniškega kredita Banka Slovenije (BS) ureja z uvedbo zavezujočega inštrumenta. S tem inštrumentom navzgor omejuje ročnost kredita in razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca (ta pogoj velja tudi za stanovanjski kredit).

Se vaše podjetje odloča za najem kredita za financiranje rednega poslovanja (plače, material…) ali za nakup opreme. Ali veste, da so vam na voljo krediti s subvencionirano obrestno mero? Datini strokovnjaki imamo večletne izkušnje na področju javnih razpisov! Pišite nam na razpisi@data.si. Prav tako Vas vabimo, da se udeležite brezplačne predstavitve aktualnih javnih razpisov.

Informativni izračun dohodnine

Se pripravljate za najem kredita? Naš davčni svetovalec Vam je lahko v pomoč!

Pri podjetju Data d.o.o. Vam lahko nudimo pomoč davčnega strokovnjaka ali pravnika v primeru, da se kot podjetnik ali nosilec s.p.-ja,  pripravljate na pridobitev kredita. Povprašajte po naši ponudbi na data@data.si. Pri podjetju Data d.o.o. imate lahko strokovne  pravne in davčne svetovalce in računovodjo – vse pod eno streho!

12. Dnevi podjetništva 2019

Ukrep ni nov. Novo je dejstvo, da bo od novembra instrument zavezujoč!

Ukrep »makro-bonitetnega priporočila« za področje stanovanjskih posojil je veljal že od septembra 2016, vendar je bil takrat ne-zavezujoč. Instrument bo tako od novembra 2019 postal zavezujoč za vse poslovne banke, hranilnice in podružnice tujih bank.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Tako bo kredit pogojen z dvema zahtevama Banke Slovenije:

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • Obveljala bo omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca (DSTI). To razmerje ne bo smelo preseči: (a) 50 % za kreditojemalce z dohodkom, nižjimi od 2-kratnika bruto minimalne plače, ter (b) 67 % za del kreditojemalčevega dohodka, ki presega omenjeni prag. Kreditojemalcu mora po servisiranju dolga ostati vsaj znesek v višini neto minimalne plače. V primeru, da ima kreditojemalec vzdrževane družinske člane, je ta znesek ustrezno višji.
  • Omejitev ročnosti kredita: za potrošniški kredit ta ne bo smela preseči 7 let.

Instrument, s katerim se razmerje »kredit- vrednost stanovanjske nepremičnine s katero je kredit zavarovan«, ki naj ne bi preseglo 80%, ostaja kot priporočilo.

Pravni nasvet

Kredit – Bodo dovoljena tudi kakršnakoli odstopanja?

Dovoljena so tudi odstopanja – pri omejitvi DSTI lahko odstopanja obsegajo največ 10 % vrednosti novo-odobrenih potrošniških oziroma stanovanjskih kreditov, oz. pri omejitvi ročnosti največ 15 % vrednosti novo-odobrenih potrošniških kreditov.

Banka Slovenije: razlog za to povečana tveganja, povezana s potrošniškimi krediti

V Banki Slovenije namreč ugotavljajo medletno porasti potrošniških kreditov, ki ostajajo visoke in presegajo 10 %. Naraščal naj bi tudi povprečni znesek potrošniških kreditov. V Banki Slovenije ugotavljajo, da je od priporočil BS odstopala skoraj četrtina zneska vseh odobrenih potrošniških kreditov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja