Go to Top

Zagotovljena pokojnina maja za nekatere višja

Zagotovljena pokojnina po noveli ZPIZ-2I

Upokojenci vsako novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ) pričakujejo z zanimanjem, saj upajo, da jim bo v upokojenski žep kapnil kakšen evro več. Novela, ki bo vplivala na izplačila konec maja, je že deveta sprememba ZPIZ-2I od sprejetja sistemskega pokojninskega zakona v letu 2013. Zagotovljena pokojnina se bo z novelo ZPIZ-2I dvignila. Upokojencem, ki jih novela zakona zadeva, bo zagotovljena pokojnina izplačana konec maja, junija pa se bodo upokojenci razveselili še regresa.

Obračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zagotovljena pokojnina za nekatere višja

Zagotovljena pokojnina se z novelo ZPIZ-2I dvigne s 518 na 620 evrov. Zagotovljena pokojnina bo v takem znesku izplačana tistim zavarovancem, ki se bodo starostno ali invalidsko upokojili s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa po določbah veljavnega ZPIZ-2. Ta bo pripadala tudi tistim upokojencem, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po prej veljavnih predpisih (ZPIZ-1 ali ZPIZ 92) in so izpolnili pogoj pokojninske dobe, kot je bil po takrat veljavnem predpisu določen za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti.

Vas zanima kdaj v pokoj?

pravno svetovanje

Ostanite na tekočem z dogajanjem na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu.

Želim se prijaviti na e-novice

Bodoči upokojenci pazljivo o odločitvi, kdaj v upokojitev

Razmislek o upokojitvi je na mestu v primeru, kadar je zavarovancu zagotovljena pokojnina na voljo šele po nekaj mesecih ali čez dobro leto dni, ko bo izpolnil pogoje za prejemanje zagotovljene pokojnine. Rešitev za marsikoga pred upokojitvijo je lahko odprtje podjetja in podjetniška aktivnost do manjkajoče dobe, ki prinaša zagotovljeno pokojnino.

Kaj bo z invalidskimi pokojninami smo že pisali!

Kako bodo omenjene spremembe vplivale na invalidske pokojnine smo že pisali v prispevku “Invalidska pokojnina v letu 2021“, a da ponovimo. Novela določa, da se bo  najnižja pokojnina zvišala na 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove. Tako se bo ta dvignila s sedanjih 260 evrov na 279 evrov,

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja