Go to Top

Carinski postopek 42 – tranzit blaga

Kaj je carinski postopek 42?

Carinski postopek 42 pomeni, da se blago uvozi v Slovenijo iz tretje države, in se nato takoj odpošlje v drugo državo članico EU. Podjetniki bodite pozorni – posledično se drugače obračunajo dajatve.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo davcno svetovanje

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Kako je obračunan DDV za carinski postopek 42?

Ob uvozu blaga slovenski zavezanec, ponavadi s pomočjo špediterja, prijavi carinski postopek 42. S tem mu je omogočena oprostitev plačila DDV. Ob tem morajo biti carinskemu organu predstavljene informacije, da bo blago dobavljeno v drugo državo članico EU. Prav tako morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kot je ta, da morata imeti uvoznik v Sloveniji in prejemnik blaga v drugi državi EU veljavno ID številko za namene DDV. Ne glede na oprostitev plačila DDV, se ob uvozu obračunajo in plačajo carinske dajatve skladno z nomenklaturo in stopnjami.

davčno svetovanje

Kako poročati DDV za carinski postopek 42?

Slovenski davčni zavezanec mora za prodajo uvoženega blaga seveda izdati račun svojemu kupcu, davčnemu zavezancu v drugi državi EU. Za carinski postopek 42 mora pridobiti in hraniti dokazila o dobavi blaga v drugo državo članico. Istočasno mora poročati o dobavi na obračunu DDV ter poročilu RP (dobava blaga in storitev v drugo državo članico EU). Skladno s 46. členom ZDDV-1 je dobava blaga v drugo državo članico EU oproščena DDV, če je prejemnik, zavezanec, identificiran za namene DDV.

Ostanite na tekočem z dogajanjem na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu.

Želim se prijaviti na e-novice

Potrebujete pravni nasvet? Za ponudbo za pravno svetovanje nas pokličite na 01 6006 276 ali nam pišite na data@data.si

Dokazila za carinski postopek 42

Zadevni carinski postopek 42 predpisuje različna dokazila in listine, s katerimi se dokazuje, da je uvoženo blago namenjeno, da se odpelje ali odpošlje iz Slovenije v drugo državo članico EU. Običajno gre za ustrezno prevozno listino glede na vrsto prevoza (CMR, nakladnica, letalski prevoz tovora, račun prevoznika, zavarovalna polica v zvezi z odpošiljanjem blaga itd). Natančen opis dokumentov najdemo v 45. a členu Izvedbene uredbe 282/2011/EU in v Pravilniku o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost (79. člen).

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja