Go to Top

Prevozniki blaga – ste seznanjeni z možnostjo uporabe brezpapirnega poslovanja (e-CMR)?

Do nedavnega so bili CMR tovorni listi izdani izključno v papirni obliki, sedaj pa je Slovenija uvedla elektronski tovorni list (e-CMR). S tem je Slovenija postala dvanajsta država, ki prevzema e-CMR. Države, ki to že uporabljajo pa so: Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Francija, Latvija, Litva, Nizozemska, Slovaška, Slovenija, Španija in Švica. Vas zanima ustanovitev podjetja in prevoz blaga? Rezervirajte svoj brezplačen termin.

Izračun dnevnice

Področje mednarodnih prevozov blaga v cestnem prometu ureja Konvencija o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga (CMR) Organizacije združenih narodov. Kratica CMR označuje mednarodni sporazum o čezmejnem cestnem prevozu blaga.

CMR (tovorni list) ureja zahteve o blagu vseh vrst na tovornem vozilu. Pomembni podatki na tovornem listu so pošiljatelj, prejemnik, priloženi dokumenti, vrsta in količina blaga, registrska številka vozila, prevoznik.

Elektronski tovorni list (e-CMR) z elektronsko komunikacijo izda prevoznik, pošiljatelj ali katera koli oseba, ki je zainteresirana za izvajanje prevozne pogodbe in ima enako dokazno vrednost in enake učinke kot papirni tovorni list.

Pravni nasvet

Pomeni uvedba e-CMR pozitivno rešitev za prevoznike (pa tudi za pošiljatelje in prejemnike)?

Vsekakor. Namreč uvedba elektronskega tovornega lista (e-CMR) pomeni:

  • nižje stroške poslovanja,
  • da se bodo hitreje lahko izdajali računi,
  • manj napak pri dostavi in prejemu blaga,
  • večja varnost v cestnem prometu (saj je e-CMR mogoče povezati s sistemom eCall, za tovornjake, ki samodejno kličejo službe za nujne primere v primeru prometne nesreče),
  • učinkovitejše in cenejše delovanje z lažjo sledljivostjo podatkov.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

S prehodom na elektronsko obliko imajo vse tri stranke, vključene v vsako pošiljko (pošiljatelj, prejemnik, prevoznik), korist od povečane splošne učinkovitosti logistike, kar ima za posledico večjo gospodarsko konkurenčnost.

Na drugi strani bo tudi nadzornim organom, in sicer Finančni upravi RS takšno brezpapirno poslovanje omogočilo večjo preglednost in natančnost podatkov, hitrejše administrativne postopke, učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem pravil s področja cestnih prevozov blaga.

Glede na to, da uvedba elektronskega tovornega lista (e-CMR) pomeni olajšanje poslovanja, je zato pomembno, da se čim prej uveljavi tudi v praksi.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja