Go to Top

Vračanje socialne pomoči – dolg, ki doleti dediče

Vračanje socialne pomoči poteka preko dedičev. Premoženje zapustnika ni vedno le pozitivno, temveč so vanj všteti tudi dolgovi. Denarna socialna pomoč se tako ob dedovanju spremeni v dolg, vračanje socialne pomoči pa doleti dediče. Denarna pomoč je namenjena tistim posameznikom ali družinam, ki si začasno ne morejo zagotoviti materialne varnosti.

Informativni izračun plače

Nadomestitev z boni?

V lanskem letu je SNS predlagala nadomestitev denarne socialne pomoči z boni. Do spremembe še ni prišlo. Pri DATA d.o.o. lahko vsak dan spremljate novičke, na katere se brezplačno prijavite tukaj. V mesecu marcu potekata dva webinarja: Kako zaslužiti s hobijem ter Svetovanje pred registracijo podjetja. Izberite termin, ki vam ustreza in se nam pridružite. Za podjetniško svetovanje pa nas pokličite ali nam pišite na e-mail naslov. Naši strokovnjaki vam svetujejo na vseh področjih podjetništva.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Vračanje socialne pomoči – omejitev dedovanja

Omejitev dedovanja v primeru prejemanja socialne pomoči ureja Zakon o socialnovarstvenih prejemkih. Vračanje socialne pomoči, ki jo oseba prejema, se izvede takrat, ko se premoženje prejemnika socialne pomoči prenese na njegove dediče.

Dedovanje zapustnikovega premoženja se omeji do višine 2/3 prejetih sredstev, ki jih je zapustnik prejel iz naslova oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev in prispevka k plačilu sredstev, namenjenih za plačilo oziroma doplačilo pravic družinskega pomočnika.

S tem da, če je zapustnik to pomoč prejel za 12 ali manj mesecev, se dedovanje zapustnikovega premoženja ne omeji. V nasprotnem primeru se dedovanje zapustnikovega premoženja omeji do višine prejete pomoči, zmanjšane za 12 najvišjih mesečnih zneskov (in 1/3 od preostalih mesečnih zneskov prejete pomoči). V tem primeru vračanje socialne pomoči ne zajema celotnega zneska, ki ga je zapustnik prejel v obliki denarne socialne pomoči.

Informativni izračun dnevnice

Vračanje socialne pomoči v celoti

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vračanje socialne pomoči v celotnem znesku se izvede, kadar je posamezniku bila pomoč dodeljena, ker je imel v lasti stanovanje, v katerem je dejansko prebival ter imel prijavljeno stalno prebivališče, katerega vrednost je presegala 120.000 EUR, in ki si s tem stanovanjem preživetja začasno ni mogel zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ni mogel vplivati:

  1. in v zadnjih 24 mesecih denarne socialne pomoči ni prejel ali jo je prejel največ osemnajstkrat ali
  2. je v zadnjih 24 mesecih denarno socialno pomoč prejel več kot osemnajstkrat in je soglašal z vpisom prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnin, katerih lastnik je bil, v zemljiško knjigo v korist Republike Slovenije.

Vračanje socialne pomoči pa poteka na način, da se dedovanje zapustnikovega premoženja omeji v vrednosti pomoči, ki jo je prejemal.

Pravni nasvet

Vračanje socialne pomoči v obliki omejitve dedovanja se ne izvede v primerih …

  • enkratne socialne pomoči:

enkratna izredna pomoč se lahko dodeli po smrti družinskega člana, kot pomoč pri kritju stroškov pogreba in v primeru izkazovanja izrednih stroškov, ki so vezani na preživljanje. Za prejeto enkratno izredno denarno socialno pomoč se dedovanje zapustnikovega premoženja ne omeji. Vračanje socialne pomoči torej ni potrebno.

vračanje socialne pomoči ni potrebno dedičem tistih, ki jim je bila denarna socialna pomoč dodeljena in niso imeli imeli v lasti stanovanja ali stanovanjske hiše (v katerem oz. v kateri so dejansko bivali in so imeli prijavljeno stalno prebivališče), katerega oz. katere vrednost bi presegala 120.000 EUR. Te spremembe pa veljajo le za upravičence s stanovanjem (hišo), v katerem živijo, v vrednosti do 120.000 EUR, ki denarno socialno pomoč prejmejo v času po uvedbi sprememb.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja