Go to Top

Novela ukinja vračilo prejete pomoči prejemnikov varstvenega dodatka

Novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih ukinja zaznambe na nepremičninah in vračilo prejete pomoči za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči v primeru lastnine nepremičnine v vrednosti do 120.000 evrov.

izobraževanje

Bi svoje knjigovodstvo vodili sami?

Več informacij

Vlada je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno varstvenih prejemkih potrdila 24. novembra 2016 in ga posredovala v obravnavo Državnemu zboru RS po skrajšanem postopku.

Prijava na delavnico

vračilo prejete pomočiUkinja se vračilo prejete pomoči

Predlog ukinja zaznambe na nepremičninah in ukinja vračilo prejete pomoči za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči v primeru, ko ima posameznik oz. družina v lasti stanovanje ali stanovanjsko hišo v vrednosti do 120.000 evrov, pišejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDS).

Varstveni dodatek je namenjen posameznikom in družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

Zaradi svoje starosti oziroma stanja potrebujejo pomoč trajno, saj ni mogoče pričakovati, da bi si lahko socialni položaj izboljšali s pridobitnim delom. Denarna socialna pomoč pa je namenjena posameznikom ali družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti začasno, še pišejo na MDDSZ.

Prijava na delavnico

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji v letu 2015 je bila 14,3 odstotna in je prvič po dveh letih padla. V splošnem se revščina zmanjšuje, kar pa ne velja za revščino med starejšimi, zlasti samskimi, ki je bistveno višja kot pri splošni populaciji.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Črtajo se tudi zaznambe na nepremičnini

Predlog prinaša črtanje zaznambe na nepremičnini v lasti upravičenca do varstvenega dodatka oziroma denarne socialne pomoči, ki je do omenjenih pravic upravičen, ker v skladu z zakonskimi določbami nima dovolj sredstev za preživljanje. Kot oseba, ki ima dovolj lastnih sredstev za preživljanje, se po predlogu šteje oseba, ki ima v lasti stanovanje (oz. hišo), katerega vrednost presega 120.000 evrov, še pišejo.

Če ima oseba v lasti nepremičnino, vredno več kot 120.000 evrov, je do omenjenih pravic lahko upravičena le, če center za socialno delo po prostem preudarku presodi, da si preživetja z nepremičnino začasno ne more zagotoviti zaradi okoliščin, na katere ne more vplivati. Po preteku 24 mesecev pa pod dodatnim pogojem zaznambe na nepremičnini.

Prijava na delavnico

Novela ukinja vračilo prejete pomoči prejemnikov varstvenega dodatka.

Klikni in deli

Vračilo sredstev (omejitev dedovanja) za že dodeljeno oziroma prejeto denarno socialno pomoč in varstveni dodatek pa se ohranja.

Drugačna rešitev bi bila namreč nepravična do oseb, ki so izplačano socialno pomoč oziroma varstveni dodatek vrnile za časa življenja ter do zapustnikov, katerih premoženje se je omejilo, so še zapisali.

Vir: MDDSZ

Vabljeni na izbrane delavnice in predavanja, na podlagi katerih bo vaše poslovanje lažje steklo:

Prijava na delavnico

Komentar (1)

  • Hinko Murovec 6. Januarja 2017 - 15:25 Odgovori

    Končno ena poštena poteza vladajočih. Sedaj morajo še tisti ki so izropali ZPIZ blagajno vrnit sredstva in zagotoviti pokojnino za polno delovno dobo minimalno 700 € , najnižji mesečni prejemek na robu vzdržnosti na 500 € potem bom ob ukinitvi vseh dodatkov za funkcionarje verjel da mislijo resno in smo to za kar se deklariramo v EU. Hinko Murovec 051-368-798 Obrežje pri Zidanem Mostu 48 , Zidani Most 1432

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja