Go to Top

Vladni-ukrepi-se-ponovno-zaostrujejo

Vladni ukrepi se bodo ponekod zaostrili, v večjem delu Slovenije pa se bodo že obstoječi ukrepi podaljšali. Kaj lahko pričakujemo konec tedna?

Informativni izračun plače

Zagotovite si pravno svetovanje pri DATA d.o.o. in nas kontaktirajte!

Na brezplačne spletne novičke DATA d.o.o. se lahko prijavite tukaj. Ostanite na tekočem o novostih, ki jih prinaša PKP8 ter o novičkah iz sveta podjetništva. V kolikor želite postati podjetnik in ne veste, ali odpreti s.p. ali d.o.o. se posvetujte z našimi strokovnjaki, nudimo pa vam tudi pravno, finančno, davčno in računovodsko svetovanje, poleg tega za vaše podjetje vodimo računovodski servis. 

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Vladni ukrepi v oranžni fazi

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Še pred kratkim je vse kazalo, da bomo postopoma prešli iz oranžne v rumeno fazo ter dosegli večje sproščanje omejitev glede javnega življenja in izvajanja dejavnosti. Vse je kazalo v to smer, vendar se vladni ukrepi ponovno zaostrujejo.

Vladni ukrepi, ki veljajo za zajezitev širjenja koronavirusa so odvisni od barve faze, v kateri se država ali pa posamezne regije/občine nahajajo. Glavna kriterija za določitev barvne faze sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covid-19. Glede na trenutno situacijo je celotna država v oranžni fazi.

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji se vladni ukrepi ponovno zaostrujejo. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. Izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko se bodo ohranile.

Informativni izračun za normirance

Katere izjeme dopuščajo vladni ukrepi v primeru, da ste že cepljeni?

Na včerajšnji seji je vlada izdala tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil. Osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če z dokazilom dokažejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni.

Informativni izračun dnevnice

Kateri vladni ukrepi so podaljšani za 1 teden?

Do 5. marca so bili podaljšani sledeči vladni ukrepi oziroma odloki o:

    • začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode,
    • začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom,
    • začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom,
    • obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in
    • začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Pravni nasvet

Vladni ukrepi – koliko jih javnost upošteva?

Velika večina upošteva predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, še posebej uporabo zaščitne maske, izogibanje obiskovanju starejših in vzdrževanje razdalje. Najmanj pa jih upošteva priporočilo glede razkuževanja površin. Po prehodu v oranžno fazo sproščanja ukrepov je najvišjo podporo dosegla odprava prepovedi prehoda občinskih meja. Veljavni vladni ukrepi, ki najbolj motijo javnost pa se nanašajo na omejitev nočnega gibanja oziroma t.i. policijsko uro.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja