Go to Top

Potrdilo o cepljenju in prehod meje

Potrdilo o cepljenju je dandanes dodaten dokument posameznika, ki skuša prehajati meje

Potrdilo o cepljenju lahko pridobi vsak posameznik, ki je bil cepljen proti covid-19. Potrdilo o cepljenju po novem služi tudi kot dokument, s katerim lahko posameznik vstopi v Slovenijo brez negativnega testa ali napotitve v karantenoOd 19.03.2021 dalje je na  portalu zVEM na voljo digitalno potrdilo o cepljenju proti COVID-19. Potrdilo si lahko prenesete tako, da kliknete na razdelek “Dokumenti” in zavihek “Potrdilo o cepljenju”. Privzeto izbrano je potrdilo o cepljenju proti COVID-19.

Informativni izračun plače

Potrdilo o cepljenju proti covid-19

Kot pojasnjuje NIJZ, se cepljenje proti covid-19 zabeleži v zdravstveno dokumentacijo pacienta. Možnih je več načinov evidentiranja cepljenja:

  • izpolnjene pripravljene kartice proizvajalca cepiva,
  • vpis v Knjižico o cepljenju,
  • izdaja potrdila o opravljenem cepljenju.

Podatki o cepljenju se sicer posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO). Pacienti pa do teh podatkov lahko dostopajo tudi z digitalnim potrdilom, in sicer preko portala zvem.eZdrav.si.

Informativni izračun za normirance

Potrdilo o cepljenju za prehod meje brez karantene ali negativnega testa

Od 13. februarja dalje lahko posamezniki, ki imajo potrdilo, vstopajo v Slovenijo brez odrejene karantene ali negativnega testa.

Pri tem se upošteva potrdilo. ki je:

  • izdano v državah članicah EU oziroma schengenskega območja ali
  • izdano pri organizaciji v tretji državi, ki jo Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezno.

Seznam ustreznih organizacij v tretjih državah je objavljen na spletni strani NLZOH.

Pravni nasvet

Kakšne so omejitve za posamezna cepiva?

Za prehod meje se prizna potrdilo s cepivi proizvajalcev Biontech/Pfizer, Moderna in AstraZeneca. Pri tem pa je potrebno, da je od cepljenja preteklo predpisano časovno obdobje. Za cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer je tako potrebno, da je od prejema drugega odmerka cepiva preteklo najmanj sedem dni. Za cepivo proizvajalca Moderna pa najmanj 14 dni. Pri cepivu proizvajalca AstraZeneca je potrebno, da je od prejema prvega odmerka cepiva preteklo najmanj 21 dni.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja