Go to Top

Ustanovitev popoldanskega sp – kdo ga lahko odpre? Kaj pa stroški?

Ustanovitev popoldanskega sp je največkrat opravljen postopek na DATA točki

Ustanovitev popoldanskega sp je postopek registracije, za katerega se odloča največ posameznikov, ki želijo na DATA točki s pomočjo referenta, pripraviti potrebno dokumentacijo za podjetje in se informirati o postopkih po registraciji popoldanskega sp. Ustanovitev popoldanskega sp je s pomočjo referenta DATA točke, hiter in enostaven postopek, ki ga lahko opravi posameznik, ki je redno zaposlen v drugem podjetju za polni delovni čas.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev popoldanskega sp – kdo ga lahko registrira?

Kot že uvodoma rečeno, lahko ustanovitev popoldanskega sp opravi oseba, ki je polno zaposlena v nekem podjetju. Polna zaposlitev pomeni, da ima oseba sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za 40 ur tedensko. Pri tem za ustanovitev popoldanskega sp ni pomembno, ali ima pogodbo o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas. Če osebi, ki ima registriran popoldanski s.p. poteče pogodba o zaposlitvi, se enostavno naslednji dan po izteku pogodbe o zaposlitvi, prijavi v zavarovanje na svoj popoldanski s.p. in ta postane redni sp.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Ustanovitev popoldanskega sp in kakšne stroške lahko pričakuje podjetnik?

Posameznik, ki se odloči za ustanovitev popoldanskega sp bo mesečno plačeval pavšalne prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno v višini 81,04 evra mesečno. Popoldanski sp mora biti obvezno zavarovan za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju  dejavnosti. Več o plačevanju pavšalnih prispevkov za popoldanski sp, smo pisali v članku Prispevki za popoldanski s.p. – zakaj se sploh plačujejo? Poleg pavšalnih prispevkov so fiksni stroški popoldanskega sp lahko še strošek računovodstva (običajno gre za mesečni pavšal), strošek vodenja TRR računa na banki in pa morebitna akontacija dohodnine (mesečna ali trimesečna), če se sp odloči, da bo finančno poslovanje sp vodil na način normiranih odhodkov – t.i. normirani popoldanski s.p. Za te so sicer v prihodnje napovedane davčne spremembe. Približno bi lahko ocenili, da se stroški pri popoldanskem sp gibljejo nekje med 150,00 in 200,00 evri mesečno.

Na pogosta vprašanja posameznikov ali se mu splača registrirati popoldanski sp, ker pričakuje toliko in toliko zaslužka, koliko mu bo ostalo v žepu, katere stroške lahko uveljavlja, se mu splača biti »normirani« sp in podobno, odgovarjajo v podjetju DATA davčni svetovalci. Pišite na data@data.si ali pokličite na 01/600-1530 za ponudbo za svetovanje.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Ustanovitev popoldanskega sp in dokumentacija za postopek registracije na DATA točki

Na postopek registracije popoldanskega sp na DATA točki, se je potrebno naročiti. Na dogovorjeni dan bodoči podjetnik na postopek prinese:

Postopek za ustanovitev popoldanskega sp traja 30 minut. Referent DATA točke pripravi za popoldanski sp vso dokumentacijo, ki jo podjetnik podpiše. Referent dokumentacijo pošlje na ustrezne institucije (Ajpes, Furs, ZZZS). Podjetnik pa sklep o vpisu v poslovni register prejme naslednji dan od datuma, ki ga je na registraciji določil za datum vpisa v register AJPES. Po prejemu sklep podjetnik na banki odpira TTR račun za namene poslovanja podjetja.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Ustanovitev popoldanskega sp – kdo ga ne more registrirati?

Popoldanskega sp ne more ustanoviti oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas od polnega. V primeru registracije sp, taka oseba plačuje prispevke za zavarovanje za razliko do polnega zavarovanja, kot sp.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja