Go to Top

Normirani popoldanski sp

Normirani popoldanski sp najpogostejša oblika podjetja, ki ga ustanavljate na naši DATA točki

Normirani popoldanski sp je najpogostejša oblika podjetja, ki ga ustanovijo osebe, ki postopek registracije opravijo na naši DATA točki. Pred registracijo takega podjetja je smiselno razmisliti o možnih stroških, ki jih bo posameznik imel, ko bo začel poslovati kot normirani popoldanski sp. Če bo v okviru sp opravljal pretežno storitveno dejavnost, normirani popoldanski sp ne bo imel veliko stroškov pri poslovanju. Zato je zanj smiselno, da davčno osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Ker si je pred registracijo normiranega s.p. potrebno odgovoriti na veliko vprašanj, vam predlagamo, da se predhodno o vseh dilemah posvetujete z našim specialistom za podjetniška svetovanja. Naročite se lahko na telefonsko številko  01/6001-530.

Informativni izračun plače

Zakaj ravno normirani popoldanski sp?

Zato, ker osebi, ki registrira normirani popoldanski sp ustreza, da mu država (FURS) avtomatično prizna 80 odstotkov stroškov glede na prihodke, ki jih napove za prvo leto poslovanja, ko odpira normirani popoldanski sp. Podjetniku pri postopku registracije razložimo, da kot normirani popoldanski sp ne bo mogel uveljavljati nobenih drugih stroškov v podjetju. »Kupil bom kolo na firmo pa bom nakup dal v stroške podjetja.« nam zaupa novopečeni podjetnik. To ne bo šlo, če davčno osnovo ugotavlja na podlagi normiranih odhodkov.

Želite ustanovite podjetje?

Ugotavljanje davčne osnove po dejanskih stroških

Kaj pa, če pa bi podjetnik davčno osnovo ugotavljal na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih stroškov? Potem bi med stroške podjetja lahko štel vse tiste stroške, ki so kakorkoli povezani s poslovanjem podjetja. V našem zgoraj opisanem primeru tudi strošek nakupa kolesa.

PREBERITE TUDI: KDO JE DOLŽAN PLAČEVATI NADOMESTILO ZA UPORABO GLASBE?

podjetniško svetovanje

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Primer uveljavljanja dejanskih stroškov pri poslovanju

Poglejmo primer uveljavljanja dejanskih stroškov pri poslovanju. Metka Horvat s.p. se ukvarja z izdelavo dišečih punčk iz blaga. Da lahko izdela punčko mora kupiti blago, volno, škarje, šiviljske pripomočke, sivko s katero polni punčke, da dišijo. Punčke prodaja tudi na različnih dogodkih po Sloveniji, kjer najame stojnico. Kadar sama ne more prodajati, se dogovori s prijateljico, ki dela prek študentske napotnice. Naokoli po dogodkih se vozi z lastnim vozilom. Stroški, ki jih lahko uveljavlja so tisti, ki so povezani z izdelavo produkta in distribucijo produkta.

ELEKTRIKA BO DRAŽJA!

Primer uveljavljanja normiranih odhodkov

Sedaj pa poglejmo primer uveljavljanja normiranih odhodkov. Polona Vrtovec s.p. opravlja prevajalske storitve. Dela doma in za delo uporablja lasten računalnik. Naročila za prevod prejme po elektronski pošti. Prevede naročene zadeve in jih skupaj z računom po elektronski pošti pošlje nazaj naročniku. Nima stroškov z nabavo blaga, nima potnih stroškov, ne hodi na dogodke, ne zaposluje delavcev. Nima stroškov pri opravljanju storitvene dejavnosti oz. vsaj ne stroškov v višini 80% prihodkov. Za njo je torej smiselno, da se registrira kot normirani popoldanski sp.

Informativni izračun za normirance

Registracijo lahko opravite na naši DATA točki

Za postopek registracije podjetja na DATA točki se osebi določi termin. Na postopek registracije bodoči normirani popoldanski sp pride osebno. S seboj mora imeti:

  • Veljaven osebni dokument;
  • Poznati mora svojo davčno številko;
  • Overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, če sam ni lastnik ali solastnik objekta (stanovanja), kjer bo naslov podjetja. Če je lastnik lokacije, kjer bo naslov podjetja, izjave ne potrebuje.

Normirani popoldanski sp, se bo na postopku zadržal 30 minut. Sklep o registraciji normiranega popoldanskega sp bo prejel na naslov podjetja. Dobil ga bo naslednji dan od datuma, ki ga je na postopku napovedal kot datum ustanovitve svojega podjetja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja