Go to Top

E napotnica za študentsko delo – kaj to pomeni za delodajalca?

Klasičnih študentskih napotnic po pošti ni več

E napotnica za delodajalca pri študentskem delu ni prinesla večjih sprememb. Spreminja se le to, da bodo odslej vse študentske napotnice na voljo le na spletni strani e-servisa. Zato klasičnih napotnic po pošti podjetniki ne boste več prejeli.

Informativni izračun plače

E napotnica predstavlja pravno podlago za delo

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Študentska e napotnica predstavlja delodajalcu in študentu pravno podlago za študentsko delo, zato jo mora študent pred začetkom dela pridobiti. Prav tako jo mora naročiti tudi v primeru, ko gre za uvajanje. Posebne pogodbe, kot je pogodba o zaposlitvi, se med podjetjem in študentom ne sklepa. Nadomešča jo namreč “e napotnica”.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

E napotnica in delo na črno

Pri delu brez napotnice (v primeru, da jo pozabite naročiti ali jo naročite pozno) gre za delo na črno. V primeru inšpekcijskega pregleda pa kazen dobi tako podjetje kot tudi študent. Zato je izjemno pomembno, da se e napotnica naroči pravočasno.

Če inšpektor od vas zahteva napotnico v papirnati obliki, jo lahko najdete v e-servisu, kjer jo lahko tudi natisnete. Študent pa e napotnico prejme na SMS, shranjeno pa jo ima tudi v svojem profilu na spletni strani.

podjetniško svetovanje

O čem se pred pričetkom dela dogovoriti?

Čeprav s študentom ne sklenete pogodbe o zaposlitvi, pa študentsko delo še vedno vsebuje določene elemente delovnega razmerja. Te je potrebno urediti in natančno določiti že pred začetkom dela. Pomembni elementi dogovora med delodajalcem in študentom so:

  • plačilo za delo (zakonsko določena minimalna urna postavka za študente, ki velja od 19. februarja letos, znaša 5,89 eur),
  • trajanja dela,
  • zahteve, pogoji in interna pravila v podjetju,
  • vodenje evidence ur in prihod na delo,
  • potni stroški, malica in odmor,
  • ostalih formalnosti.

Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del določa minimalno urno postavko za študentsko delo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dolžnosti delodajalca do študenta

V primeru, da ste objavili oglas za prosto delo, morate obvestiti tiste kandidate, ki na razpisano delovno mesto niso bili izbrani. V primeru, da delodajalec nima več potrebe po zapolnitvi študentske pozicije, je dolžan študenta na korekten način in v primernem roku obvestiti. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo imel delodajalec pri naslednjem iskanju študentov težave.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja