Go to Top

Cene elektrike bodo precej višje tudi pri nas!

Cene elektrike se bodo občutno povišale

Cene elektrike – dvig cen je napovedan s strani nekaterih slovenskih ponudnikov. Največji slovenski trgovec z energenti Petrol je že sporočil, da bo z začetkom decembra dvignil cene električne energije in zemeljskega plina. Tudi drugi ponudniki energentov na slovenskem trgu bodo najverjetneje sledili temu ter dvignili cene elektrike in zemeljskega plina.

Informativno si lahko izračunate vašo plačo!

Cene elektrike se višajo – razlogi so dražji energenti na mednarodnih trgih

Razlogi za dvig cen elektrike so v podražitvi energentov na mednarodnih trgih. Ti se pa dražijo zaradi zapiranja termoelektrarn, ki je povzročilo dvig cen kuponov ogljikovega dioksida v Evropski Uniji. Še en razlog je ta, da je bilo pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov letos zaradi vremena omejeno. Prav tako je bila zelo okrnjena tudi dobava zemeljskega plina iz Rusije.

Ustanovite s.p. ali d.o.o.!

podjetniško svetovanjeZaposlujete tujca ali pa ste tujec in potrebujete delovno dovoljenje?

Cene elektrike – za koliko se bo podražila?

Petrol je napovedal, da bo s 1. decembrom dvignil cene električne energije in zemeljskega plina. Po nekaterih izračunih se bo elektrika za gospodinjstva podražila med 21 in 35 odstotki (odvisno od tarife). Mali poslovni odjemalci bodo odšteli približno 30 odstotkov več. Predvidena podražitev plina bo 12-odstotna. Mimogrede, podražila se bo tudi hrana – več o tem smo pisali tukaj. Po podatkih statističnega urada Slovenije so bile cene električne energije za gospodinjske odjemalce že v drugi četrtini letošnjega leta za 7 % višje kot v prvi četrtini letos.

Veste, da lahko popoldanski s.p. odprete tudi če ste redno zaposleni?

Cene elektrike – kakšne posledice lahko prinese dvig cen?

Poleg tega, da bodo zneski na položnicah višji tako za gospodinjstva kot za poslovne odjemalce, ima lahko dvig cen elektrike tudi druge posledice. Iz tujine že imamo primere, ko so bila podjetja primorana celo (delno) zapirati proizvodnjo zaradi težav z elektriko.  V takšni krizi se je recimo znašla Kitajska! Dvig cen elektrike bo tako za podjetja pomenil samo dodaten dvig stroškov in lahko le upamo, da ne bo prizadeta tudi slovenska industrija.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja