Go to Top

Prispevki za popoldanski s.p. – zakaj se sploh plačujejo?

Prispevki za popoldanski s.p.

Prispevki za popoldanski s.p. se po 1. odstavku 20. člena ZPIZ-2 uvrščajo kot vplačani prispevki za posebne primere zavarovanja. Kdo sploh lahko ustanovi popoldanski s.p.? Se prispevki za popoldanski s.p. vštevajo v pokojninsko osnovo? V kolikor želite tudi vi ustanoviti popoldanski ali redni s.p., storite to na naši DATA točki. Za termin registracije podjetja lahko pokličete na 01/600-1530, nam pišete na data@data.si ali pa uporabite naš spletni obrazec za rezervacijo termina registracije podjetja.

Ustanovitev podjetja

Prispevki za popoldanski s.p. – kdo jih plačuje?

Odprtje popoldanskega s.p. oz dopolnilne dejavnosti je možno za osebo, ki je zaposlena za polni delovni čas (40 ur/tedensko) in je zavarovana na podlagi delovnega razmerja. Zanjo prispevke za socialno zavarovanje plačuje delodajalec na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Pri tem ni pomembno ali je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen ali nedoločen čas. Oseba, ki želi poleg zaposlitve opravljati dodatno dejavnost, lahko registrira popoldanski s.p. in plačuje pavšalne prispevke za zavarovanje (prispevki za popoldanski s.p.).

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača v 2022?

Prispevki za popoldanski s.p. – kaj se plačuje?

Popoldanski s.p. mora biti obvezno zavarovan za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju  dejavnosti. Gre za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ), ki od aprila 2022 znaša 41,04 evra. Plačuje se ga do 20. v mesecu za pretekli mesec. Poleg tega mora biti popoldanski s.p. zavarovan še za poškodbo pri delu in poklicno bolezen. Gre za pavšalni prispevek, ki ga popoldanski s.p. plačuje zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZ). Znesek pavšalnega prispevka za popoldanski s.p. za ZZ znaša za leto 2022, 10 evrov. Poleg tega je bil leta 2014 za popoldanski s.p. uveden dodaten prispevek za ZZ. Osnova za plačilo tega prispevka je 25 % povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega koledarskega leta, stopnja pa 6,36 %. Glede na povprečno plačo za oktober 2021, je ta prispevek od januarja 2022 30,00 EUR. Skupni prispevki za popoldanski s.p. od aprila 2022 do decembra 2022 torej znašajo 81,04 evra.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Prispevki za popoldanski s.p. – se vštevajo v pokojninsko osnovo?

Ne. Kot pojasnjuje ZPIZ, sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja temelji na načelu vzajemnosti in solidarnosti. Izjema od tega načela so vplačani prispevki za posebne primere zavarovanja, kamor sodijo tudi prispevki za popoldanski s.p. Gre torej za zavarovanje zgolj določenih tveganj, povezanih z aktivnostmi, delom ali dejavnostjo na podlagi katere podjetniki niso obvezno zavarovani. Ker se z vplačilom prispevkov za posebne primere zavarovanja posameznik zavaruje izključno za zavarovalne primere, ki izvirajo iz popoldanske aktivnosti teh vplačil ni mogoče všteti v pokojninsko osnovo, še pojasnjuje ZPIZ.

Preberite še – kaj je z marcem drugače glede bolniške odsotnosti?

Pred registracijo popoldanskega s.p. je dobro pridobiti prave informacije glede stroškov, ki jih bo popoldanski s.p. imel, ko bo začel s poslovanjem. Prispevki za popoldanski s.p. predstavljajo le delček stroškov, ki jih je potrebno upoštevati pri poslovanju. Z informacijami vam lahko pomagajo svetovalci podjetja DATA. Pišite na data@data.si ali pokličite 01/600-1530 za individualno svetovanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja