Go to Top

Ustanovitev popoldanskega s.p. – se ga splača odpreti?

Ustanovitev popoldanskega s.p. – kakšni so dejanski stroški?

Ustanovitev popoldanskega s.p. je možna zgolj za redno zaposlene za polni delovni čas. V članku bomo pogledali, kakšni so stroški, če se odločite za ustanovitev popoldanskega s.p na praktičnem primeru. Popoldanski s.p. ustanovite tudi pri nas na Dati! Rezervirajte termin za registracijo podjetja na spletnem obrazcu, na telefonski številki 01/600-1530 ali na e-naslovu data@data.si.

Informativni izračun plače

Se ustanovitev popoldanskega s.p. splača?

Če se odločate za ustanovitev popoldanskega s.p. je prvi pogoj ta, da ste redno zaposleni za polni delovni čas. Za naš primer bomo vzeli zaposlenega za polni delovni čas, ki že prejema dohodek iz zaposlitve, si pa želi do dodatnega zaslužka. Je ustanovitev popoldanskega s.p. zanj rešitev? Naš zaposleni bo opravljal storitve pisanja člankov in lektoriranja. Načrtuje, da bo na leto ustvaril 9000 evrov prihodkov.

Želite odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ustanovitev popoldanskega s.p. – potrebno je narediti simulacijo izračunov

Preden se odločite za ustanovitev popoldanskega s.p. je potrebno narediti simulacijo različnih izračunov. In sicer je potrebno »v zakup« vzeti predvidene prihodke, davke in stroške ter prispevke, ki jih plačujete kot popoldanski s.p.

Preberite tudi – Regres 2022, do kdaj in koliko?

Ustanovitev popoldanskega s.p. in pavšalni prispevki

Prvi strošek, ki ga ima popoldanski s.p. so obvezni mesečni pavšalni prispevki. Ti od letošnjega aprila znašajo 81,04 evra. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je 41,04 evra, prispevek za zdravstveno zavarovanje pa 40,00 evrov.

Zaslužite z vašim hobijem ali idejo!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Ustanovitev popoldanskega s.p. in dohodnina

V našem primeru bi imel popoldanski s.p. pri storitvi pisanja člankov in lektoriranja relativno malo stroškov. V tem primeru bi se odločil za ustanovitev popoldanskega s.p. na podlagi normiranih odhodkov. Na letni ravni se stroški priznajo v višini 80 % vseh ustvarjenih prihodkov. Za naš primer bi davčna osnova tako znašala 1800 evrov (9000 € – 80 % od 9.000 € = 1800 €). Od te osnove se plača 20 % davek. To pomeni, da je višina davka v našem primeru 360 evrov. Davek se lahko plačuje v mesečnih zneskih (če višina davka presega 400 evrov) oz. v trimesečnih obrokih (če je davek nižji od 400 evrov). V našem primeru se bo akontacija plačevala vsake 3 mesece v znesku 90 evrov.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Ustanovitev popoldanskega s.p. in računovodstvo

Sama ustanovitev popoldanskega s.p. na naši Data točki je brezplačna. V našem primeru bo popoldanski s.p. izbral obdavčitev po sistemu normiranih odhodkov. To pomeni, da mu ni potrebno voditi poslovnih knjig. A še vedno računovodstvo za normirance ni povsem enostavno. Voditi je potrebno knjigo izdanih računov ter register osnovnih sredstev. Mesečne cene za računovodstvo za popoldanski s.p. se gibljejo od 40 pa do 100 evrov na mesec. Cena je odvisna od tega, ali gre za normirani popoldanski s.p. ali »navadnega, pa seveda tudi od računovodskega servisa. Če bi želeli ponudbo našega računovodskega servisa, nas pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Za naš primer bomo za stroške vzeli povprečje za računovodstvo, in sicer 70 evrov na mesec.

Kako pravilno izpolniti UPN plačilni nalog?

Ustanovitev popoldanskega s.p. in ostali stroški

Ker bo naša stranka dejavnost opravljala doma v lastnem stanovanju, stroškov najemnine ne bo. Bodo pa nastali vsaj ostali stroški, kot so na primer sorazmerni stroški za internet, telefon, elektriko, ogrevanje, amortizacija osebnega računalnika in bančni stroški. Recimo, da bi ti stroški mesečno znašali v povprečju nekje 150 evrov.

Preberite tudi – kolikšen bo letni dodatek za upokojence 2022?

Kakšen bi bil dobiček, če se odločite za ustanovitev popoldanskega s.p.?

Poglejmo torej, koliko bi skupaj na letni ravni znašali odhodki in kakšen bi bil dobiček, če bi se v našem primeru odločili za ustanovitev popoldanskega s.p.:

Skupni odhodki bi v našem primeru znašali 3972,48 evra. Prihodkov na letni ravni bi bilo 9.000 evrov. To pomeni, da bi imel naš popoldanski s.p. na letni ravni 5.027,52 evra čistega dobička. Ugotovimo lahko, da se v tem primeru ustanovitev popoldanskega s.p. vsekakor splača, saj na koncu kljub vsem prispevkom, davkom in stroškom ostane skoraj 56 % prihodkov. Je pa potrebno poudariti, da smo v našem primeru vzeli poslovanje po normiranih odhodkih. Takšen način obdavčitve ni primeren za vse dejavnosti. Za nekatere dejavnosti je bolj primerna obdavčitev na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Takšne dejavnosti so na primer trgovina, gostinstvo, gradbeništvo ipd. Skratka gre za tiste dejavnosti, kjer se kupuje material za izvajanje storitev (npr. gradbeno podjetje je registrirano za gradnjo stanovanjskih in nestanovanjskih objektov in nabavlja gradbeni material, stroje …) ali so visoki stroški obratovanja. Preden se odločite za ustanovitev popoldanskega s.p., se je vsekakor priporočljivo dogovoriti za svetovanje z našimi podjetniškimi in davčnimi svetovalci! Za termin svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Sledite podjetju Data tudi na Facebooku, Linkedinu, Twitterju in Instagramu!

Ostanite na tekočem: prijavite se na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja