Go to Top

Lektoriranje: poslovna priložnost

Lektoriranje je v Sloveniji zakonsko neopredeljeno. Lektorsko delo lahko poleg slovenistov opravljajo vsi, ki obvladajo slovnico in pravopis. Lektoriranje je možno opravljati preko s.p.-ja, ali d.o.o.-ja. Lahko se opravlja tudi preko popoldanskega s.p-ja., katerega pa ne more odpreti vsak. Pozanimajte se, ali spadate med tiste, ki lahko odprejo popoldanski s.p. in če ne, kaj je v vašem primeru najbolj ugodna rešitev.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Lektoriranje kot hobi

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Z lektoriranjem se ukvarja marsikdo, ki mu to delo predstavlja hobi oziroma dodaten vir zaslužka. O tem, kako zaslužiti s hobijem, poteka brezplačen webinar pri DATA d.o.o. Tistim, ki že imate poslovno idejo pa priporočamo brezplačno registracijo podjetja, še pred tem pa webinar, na katerem vam bodo strokovnjaki nudili svetovanje pred registracijo podjetja.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Lektoriranje še brez licence

Diplomske in magistrske naloge ter doktorske disertacije naj bi bile lektorirane, čeprav je na večini fakultet lektoriranje priporočeno in ne izrecno zahtevano. Lektura je priporočljiva v vseh organizacijah, ki javno objavljajo besedila ter jih s tem dajejo v branje širši javnosti. Licenca za lektoriranje ne obstaja, se pa nekatere ustanove in društva že več let trudijo vzpostaviti norme in pravila tudi na tem področju.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Kakšne so cene za lektorsko stran?

Za poljudno znanstvena besedila, kot so članki, spletne strani in magistrske naloge, se cena giblje med 1.1 EUR in 5 EUR na lektorsko stran. Lektorska stran predstavlja 1500 znakov brez presledkov. Za znanstvena in strokovna besedila se cena giblje med 3.4 EUR in 7 EUR. Za leposlovje; knjige, eseje, pa med 1 EUR in 3.4 EUR. Cena za lektoriranje je odvisna od tipa besedila kot tudi od tega, ali gre za popravke pravopisnih in slovničnih napak ali tudi za lektoriranje stilskih pomanjkljivosti.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Lektoriranje strokovnega in znanstvenega besedila

Lektorsko delo delimo na več področij. Različne jezikovne zvrsti namreč zahtevajo od lektorja različna znanja. Pri lektoriranju strokovnega besedila mora lektor poznati strokovno izrazje. V primeru znanstvenih besedil je potrebno natančno in enopomensko izražanje. Gre namreč za suhoparno besedilo, ki ne dopušča dvoumnosti. Lektura strokovnega in znanstvenega besedila je tako precej drugačna od lekture publicističnega ali umetnostnega besedila.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Lektoriranje publicističnega besedila

V publicističnem besedilu si pisec lahko privošči malo več kreativnosti. Pisanje je namenjeno raznovrstnim bralcem. Publicistično pisanje uporabljajo predvsem novinarji. Lektor mora poznati besedovalne tipe publicističnega besedila ter smiselno urediti besedilo, kadar je le to napisano na primer preveč strokovno.

Pravni nasvet

Lektoriranje umetnostnih besedil

Jezik je pri umetnostnih besedilih neomejen. Umetniki lahko jezik uporabljajo tudi preko meja slovničnih pravil. Kljub temu pa lektor lahko rešuje napake, ki niso namensko narejene, zato je nepogrešljiv pri svetovanju in popravljanju pravopisnih napak.

Potrebujete podjetniški nasvet, ali računovodski servis za vaše podjetje? Pišite nam na [email protected]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja