Go to Top

Gradbeno podjetje – z junijem nova gradbena zakonodaja!

Gradbeno podjetje – razmišljate, da bi ga ustanovili? Zdaj je pravi čas za odločitev!

Gradbeno podjetje oz. gradbeništvo doživlja turbulentne čase. Investicijski projekti v gradbeništvu so v Evropi v polnem zagonu. Inštitut za gradbene raziskave v Nemčiji napoveduje, da se bo letos obseg gradbenih del povečal za 3,6 odstotka. Slovensko gradbeno podjetje pa se bo moralo kot gradbeni izvajalec na gradbišču, do 1. junija prilagoditi določilom novega gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora. Želite tudi vi ustanoviti podjetje? S.p. ali d.o.o.? Niste prepričani? Posvetujte se z našimi podjetniškimi svetovalci! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na [email protected] ter se dogovorite za termin svetovanja in/ali registracije podjetja!

Informativno si izračunajte plačo z našim kalkulatorjem!

Nova gradbena zakonodaja prijaznejša za gradbeno podjetje?

Ministrstvo za okolje in prostor, ki je bilo predlagatelj nove gradbene in prostorske zakonodaje meni, da bo nova zakonodaja ugodno vplivala na gradnjo objektov, na prostorsko načrtovanje in na stroko z gradbenega področja. Nova zakonodaja prinaša enostavnejše, hitrejše, cenejše rešitve, ki gredo v smeri trajnostnega razvoja države. Kot vedno pa se bo v praksi pokazalo, ali so nove predlagane rešitve optimalne za stroko. Razmišljate, da bi ustanovili gradbeno podjetje? Hitro in enostavno, vam postopek registracije d.o.o. uredimo na DATA točki.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

Nekatere spremembe zakona, ki veljajo za gradbeno podjetje kot izvajalca gradnje

Gradbeni zakon v 17. členu opredeljuje naloge izvajalca gradnje oz. naloge za gradbeno podjetje:

  • da izvaja gradnjo na ograjenem, zavarovanem in označenem gradbišču kot to določa GZ-1;
  • investitorja in nadzornika opozori na morebitne ugotovljene pomanjkljivosti projektne dokumentacije za izvedbo gradnje;
  • zagotavlja varnost objekta, življenja in zdravja mimoidočih, prometa, sosednjih objektov in okolice,  v času gradnje omogoči dostop na gradbišče projektantu, ki je izdelal projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje in projektantu projektne dokumentacije izvedenih del, investitorju in nadzorniku ter koordinatorju za varnost in zdravje pri delu;
  • nadzorniku sproti izroča vso dokumentacijo o ustreznosti izvedbe del, dokazila o lastnostih vgrajenih materialov in proizvodov ter druga dokazila o pregledih in meritvah,
  • posameznik, ki vodi gradnjo in izvajalec (poslovni subjekt) s svojima podpisoma jamčita, da gradnja izpolnjuje zahteve tega zakona.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Gradbeno podjetje bo zaposlovalo vodjo gradenj in ne več vodjo del

Gradbeno podjetje bo moralo za opravljanje dejavnosti gradbeništva, skleniti pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas ali za krajši delovni čas v posebnih primerih v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih in po novem tudi v skladu z Zakonom o urejanju trga dela, ki izpolnjuje pogoje za vodjo gradnje. Če slučajno potrebujete pomoč pri pripravi pogodb o zaposlitvi, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci! Za ponudbo nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na [email protected]. Hkrati pa vam lahko svetujejo o spremembah zakonodaje, pogojih za opravljanje gradbene dejavnosti po novi zakonodaji ter so vam v pomoč pri tolmačenju zakonodaje ter podzakonskih aktov!

TUKAJ LAHKO REZERVIRATE TERMIN ZA REGISTRACIJO PODJETJA!

Gradbeno podjetje se običajno registrira kot d.o.o. na DATA točki

Na postopek registracije na DATA točko bodoči družbeniki in zastopniki podjetja prinesejo osebni dokument in overjeno izjavo lastnika objekta, če jo potrebujejo. Vse dokumente za vpis d.o.o. v register podjetij, vam pripravimo na DATA točki. Svetujemo in pomagamo pri izboru šifer dejavnosti za gradbeno podjetje in vas vodimo skozi postopek do vpisa v poslovni register. Več o postopku registracije d.o.o. lahko preberete na tej povezavi. Z računovodjo boste uredili pridobitev DDV številke na FURS in se posvetovali o načinu zaposlitve gradbenih delavcev v podjetju. Potrebovali boste kompetentnega računovodjo, ki ga prav tako dobite pri nas! Znotraj našega podjetja deluje tudi računovodski servis Data z več kot 30-letnimi izkušnjami. Za ponudbo smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na [email protected].

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja