Go to Top

Opravljanje dejavnosti v lastnem stanovanju, če odprem s.p. ali d.o.o.

Opravljanje dejavnosti v lastnem stanovanju

Opravljanje dejavnosti v lastnem stanovanju, če gre za opravljanje mirne dejavnosti je možno, če podjetnik, ki je registriral s.p. ali d.o.o., pridobi soglasje sosedov pred začetkom opravljanja dejavnosti. Če bi tudi potrebovali pomoč pri ustanovitvi podjetja, nas pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pošljite povpraševanje na data@data.si. Lahko se dogovorite tudi za posvet z našimi podjetniškimi svetovalci!

Informativni izračun plače

Opravljanje dejavnosti v bloku ali večstanovanjski hiši

Registrirali ste podjetje, bodisi s.p. ali d.o.o. in ste programer, prevajalec, pišete knjige, anketirate ali izdelujete ročno drobna unikatna darilca ipd. Skratka doma opravljate mirno dejavnost, ki ne moti sosedov in tudi stranke ne prihajajo k vam. Da pa boste mirno dejavnost opravljali zakonito boste morali upoštevati določila 14. člena Stanovanjskega zakona.

Do dodatnega zaslužka s popoldanskim s.p.!

Kaj pravi Stanovanjski zakon o opravljanju dejavnosti s.p. ali d.o.o. v lastnem stanovanju?

Stanovanjski zakon, ki je bil spremenjen leta 2008 pravi, da etažni lastnik lahko opravlja mirno dejavnost v delu stanovanja, če ta dejavnost ne moti stanovalcev in ne povzroča prekomerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe (npr. stopnišča). Etažni lastnik pa mora pred začetkom opravljanja dejavnosti pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev v bloku ali večstanovanjski hiši. Pri tem pa mora obvezno pridobiti soglasja tistih etažnih lastnikov, katerih stene ali strop mejijo na njegovo stanovanje. O opravljanju dejavnosti v lastnem stanovanju mora obvestiti tudi upravnika bloka.

Vse o normiranem s.p.

Ustanovite podjetje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Preverite pogodbo o medsebojnih razmerjih, če vsebuje člen za opravljanje dejavnosti

Stanovalci blokov ali večstanovanjskih hiš podpišejo pogodbo o medsebojnih razmerjih in lahko v tej pogodbi določijo, katere mirne dejavnosti se lahko opravljajo v posamezni stanovanjski enoti. Preverite člene te pogodbe! Če je v njej določeno, da se lahko v stanovanju opravlja mirna pridobitna dejavnost, potem je soglasje solastnikov brezpredmetno.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Za opravljanje dejavnosti v delu lastnega stanovanja – sprememba namembnosti prostora ni potrebna

Sprašujete nas, če morate spremeniti stanovanjski prostor v poslovni prostor, če se opravljanje dejavnosti podjetja izvaja pri vas doma. Dokler dejavnosti, kot jih navaja že prej omenjeni 14. člen Stanovanjskega zakona, opravljate na način kot ga navaja zakon, spremembe namembnosti stanovanjskega prostora ni potrebno opraviti.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Za registracijo s.p. ali d.o.o. soglasje za opravljanje dejavnosti na potrebujete

Soglasja sosedov, ki ste ga pridobili za mirno opravljanje dejavnosti v lastnem stanovanju, ni potrebno prilagati k vlogi za vpis podjetja v register podjetij. Shranite jih doma, med dokumente podjetja. Potrebovali jo boste v primeru obiska oz. kontrole stanovanjske inšpekcije. Ker opravljanje dejavnosti vašega podjetja izvajate v stanovanju katerega lastnik ste, vam na postopek registracije s.p. ali d.o.o. na DATA točko, ne bo potrebno prinesti niti soglasja za poslovni naslov (izjave lastnika objekta), ampak boste na postopek prišli le z osebnim dokumentom in svojo davčno številko.

Informativni izračun za normirance

Če pride do prepovedi opravljanja dejavnosti v lastnem stanovanju

Do prepovedi opravljanja dejavnosti v lastnem stanovanju lahko pride iz različnih razlogov. Lahko se pritožijo sosedi, se spremeni pogodba o medsebojnih razmerjih ipd. Kaj storiti v danih okoliščinah, vam lahko svetujejo svetovalci podjetja DATA. Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si. Ob neupoštevanju prepovedi opravljanja dejavnosti v lastnem stanovanju, vam na podlagi 168. člena Stanovanjskega zakona, inšpektor lahko izreče kazen, ki se giblje med 500 do 1.200 evri!

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja