Go to Top

Predlogi davčnih sprememb potrjeni s strani vlade!

Predlogi davčnih sprememb bodo prinesli spremembe tudi pri normiranih s.p.-jih

Predlogi davčnih sprememb so bili potrjeni s strani vlade in poslani v obravnavo v državni zbor. Gre za predloge zakonov o dohodnini, o trošarinah, o davčnem potrjevanju računov, o davčnem postopku in o finančni upravi. Prve tri zakone bo državni zbor obravnaval po nujnem postopku. Prinašajo pa predlogi davčnih sprememb tudi novosti pri normiranih s.p.-jih. Vlada je namreč v zadnjem trenutku vnesla dodatno spremembo in mejo dohodka za normirance, za katere ne bo spremenilo nič, dvignila na 35 tisoč evrov. Prejšnji predlog je mejo postavil na 25 tisoč evrov.

Ustanovitev podjetja na DATA točki je hitra in enostavna! Pokličite 01/600-1530!

Predlogi davčnih sprememb – kaj bo drugače pri dohodnini?

Pri dohodnini predlogi davčnih sprememb prinašajo kar nekaj novosti. Splošna olajšava se bo v letu 2023 s sedanjih 4500 evrov zvišala na 5000 evrov. Dohodninska novela, ki je bila sprejeta maja je sicer za prihodnje leto predvidevala zvišanje na 5500 evrov ter postopno zvišanje na 7500 evrov do leta 2025. Predlogi davčnih sprememb pa zvišanja splošna olajšava v prihodnje ne predvidevajo. Kaj je še med predlogi davčnih sprememb pri dohodnini?

  • Zvišanje skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava – s 13.716,33 evra na 16.000 evrov.
  • Stopnja v zadnjem (petem) dohodninskem razredu se bo znova zvišala na 50 % (s 45 %).
  • Uvedba olajšave za mlade do 29. leta starosti (davčna osnova od dohodkov iz delovnega razmerja se bo znižala za 1000 evrov).
  • Odprava samodejnega usklajevanja višin zneskov olajšav in neto letnih davčnih osnov z inflacijo – uvedba spremenjenega mehanizma usklajevanja, po katerem bi se predvidoma od leta 2024 usklajevale s polovično rastjo plač.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Predlogi davčnih sprememb – spremembe pri obdavčitvi normiranih s.p.

Predlogi davčnih sprememb pa bi naj prinesli nekaj sprememb pri obdavčitvi t.i. normiranih s.p.-jev. Prvi neuraden predlog je predvideval, da bi bilo priznanih 50 % normiranih odhodkov za del dohodka nad 25 tisoč evrov. Prejšnji teden se je med predlogi davčnih sprememb govorilo, da bi po novem sistemu za polne s.p. s prihodki do 25 tisoč evrov sistem ostal enak. Za del prihodkov nad 25 tisoč evrov pa bodo normirani odhodki zmanjšani na 40 % prihodkov. V zadnjem trenutku je prišlo do spremembe te meje, ki se je s 25 tisoč zvišala na 35 tisoč evrov. To torej pomeni, da se za normirane s.p., ki imajo do 35.000 evrov dohodka, ne bo spremenilo nič. Za del dohodka nad 35 tisoč in do 100 tisoč evrov pa se bodo priznani normirani odhodki znižali na 40 %. Trenutno velja 80 %, največ 80 tisoč evrov. Pogoj pa bo vključenost v pokojninsko in invalidsko zavarovanje vsaj devet mesecev. Trenutno velja pet mesecev. Za vse (normirane) popoldanske s.p.-je pa se bodo priznani normirani odhodki znižali na 40 odstotkov (zdaj do 50.000 evrov prihodka 80 odstotkov, a največ do 40.000 evrov). To pomeni, da se bo davek za normirane popoldanske s.p.-je zvišal.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kakšni pa so ostali predlogi davčnih sprememb?

Med predlogi davčnih sprememb so tudi sledeče novosti:

  • Stopnja davka pri oddajanju premoženja v najem se bo s 15 % dvignila na 25 %. Priznani normirani stroški se po predlogu naj ne bi spremenili.
  • Novela zakona o trošarinah bi prinesla drugačen način obračunavanja trošarin na gorivo za kmete. Doslej so za traktorje oz. kmetijske stroje na črpalkah kupovali navaden dizel, nato pa naknadno dobili povračilo dela trošarine. Po novem bi lahko kupovali posebej obarvano gorivo in zanj že takoj plačevali nižjo ceno.
  • Novela zakona o potrjevanju davčnih računov predvideva ponovno obvezno izdajanje računov v papirni ali elektronski obliki.
  • Spremembe zakona o finančni upravi se nanašajo na položaj direktorjev finančnih uradov, kolegijsko določanje v najzahtevnejših primerih davčnega postopka , ukrep dodelitve drugemu inšpektorju in finančno preiskavo.
  • Predlagana novela zakona o davčnem postopku pa med prinaša spremembe glede razkrivanja določenih podatkov upravičencu, ki jih ta potrebuje za izpolnitev obveznosti ter vročanja dokumentov prek portala eDavki, ki naj bi bilo mogoče brez kvalificiranega digitalnega potrdila.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja