Go to Top

Ustanovitev podjetja za tujce – kako ga lahko odprejo?

Ustanovitev podjetja za tujce – lahko s.p. ali d.o.o.?

Ustanovitev podjetja za tujce na DATA točki je možna. Tujci, seveda ob določenih pogojih, lahko ustanovijo s.p. ali d.o.o. v Sloveniji. V nadaljevanju članka bomo pojasnili pogoje, ki jih mora izpolnjevati oseba iz države Evropske unije ali posameznik, ki prihaja iz tretjih držav, če se odloča za ustanovitev podjetja v Sloveniji. Ustanovitev podjetja za tujce je na DATA točki enak postopek kot za slovenske državljane. Seveda potem, ko zberejo ustrezno dokumentacijo za registrski organ, ki jo je potrebno priložiti k vlogi za vpis v register podjetij. Mimogrede, za termin registracije podjetja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa ga rezervirate preko spletnega obrazca.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev podjetja za tujce, ki prihajajo iz držav EU

Tujec, ki prihaja iz katere od držav EU se lahko v Sloveniji registrira kot samostojni podjetnik (s.p.) ali pa odpre družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Pogoji, ki jih mora izpolnjevati za odprtje podjetja so enaki kot za slovenske državljane. Tukaj je govora o pogojih, ki jih določa 10.a člen ZGD-1. Za postopek registracije bo tujec iz EU potreboval osebni dokument in slovensko davčno številko. Če bo naslov podjetja na lokaciji, katere ni (so)lastnik, bo potreboval overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov podjetja. Prav tako bo potreboval nekatera dokazila iz matične države. Z njimi bo dokazoval, da ni davčni dolžnik, da ni v kazenski evidenci ter da ni kršil zakonodaje s področja dela in zaposlovanja na črno. Tujec bo s.p. ustanovil v treh dneh od začetka postopka na DATA točki. Odprtje d.o.o. pa bo predvidoma v tednu dni od oddaje popolne vloge na registrsko sodišče.

Koliko bo znašala vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Je znanje slovenskega jezika pogoj za dovoljenje za bivanje?

Ustanovitev podjetja za tujce, ki prihajajo iz tretjih držav

Pogoj, ki ga mora izpolnjevati tujec, ki prihaja iz tretjih držav, če želi ustanoviti s.p. je 12 mesecev bivanja v Sloveniji. Na postopek registracije s.p. mora prinesti osebni dokument (dovoljenje za prebivanje in potni list), slovensko davčno številko, dokazila iz matične države in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p. Ravno zaradi pogoja enoletnega bivanja v Sloveniji, se veliko tujcev tretjih držav odloča za registracijo d.o.o. V tem primeru tega pogoja namreč ni potrebno izpolnjevati.

Preberite še – EMŠO in davčna številka – kdaj ju tujec potrebuje v Sloveniji?

Ustanovitev podjetja za tujce, kadar d.o.o. odpira tujec ali tuja pravna oseba tretje države

Kadar želi tujec tretje države registrirati d.o.o. v Sloveniji mora na postopek registracije prinesti osebni dokument, slovensko davčno številko, dokazila iz matične države in overjeno izjavo lastnika objekta za d.o.o. Če pa registracijo d.o.o. želi opraviti tuje podjetje (pravna oseba) v Sloveniji, so potrebni dokumenti za odprtje podjetja:

  • slovenska davčna številka za podjetje in za zastopnika tujega podjetja, ki odpira podjetje v Sloveniji, če ne bo ista oseba (direktor tujega podjetja) in bo tujec,
  • skrajšan in preveden izpis iz matičnega registra tujega podjetja,
  • dokazila iz matične države za tuje podjetje in
  • overjeno izjavo lastnika objekta za d.o.o.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ustanovitev podjetja za tujce in pomoč svetovalcev podjetja DATA

Svetovalci podjetja DATA pomagamo in svetujemo tako slovenskim kot EU državljanom ter tudi državljanom tretjih držav glede dokumentov za ustanovitev podjetja. Prav tako vam svetujemo glede izpolnjevanja potrebnih pogojev, glede izjem, ki ne potrebujejo 12 mesecev bivanja v Sloveniji, da lahko registrirajo s.p., glede davkov, stroškov in prispevkov, dovoljenj za delo in bivanje … Skratka, glede vseh posebnosti za ustanovitev podjetja za tujce, ki na začetku morda ovirajo posameznika, da bi se podal na podjetniško pot. Za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja